Hvem bestemmer hva vi skal få se av sport på TV?

index                                                                                              Foto: Kondis.no

Selv er jeg over gjennomsnitt interessert i sport. Jeg har i alle år likt å se sport på Norsk TV, både sommer som vinter. Interessen min har dessverre dalt de siste årene, jeg synes sportssendingene er vel ensidige. Om sommeren får vi stort sett fotball på alle kanaler til enhver tid, om vinteren er det ski og atter ski. Hva med oss som ikke synes fotball og ski er den beste underholdningen? De internasjonale elitestevnene i friidrett er god underholdning, og de får vi heldigvis se på NRK. Der ser vi ikke så mange av de beste norske utøverne, og det synes jeg er synd. [quote float=”right”]Disse ”ukjente” norske talentene hadde trengt litt mediaomtale slik at vi seerne kunne bli bedre kjent med dem[/quote] Disse ”ukjente” norske talentene hadde trengt litt mediaomtale slik at vi seerne kunne bli bedre kjent med dem. De trenger rett og slett å bli litt synlige for i det hele tatt å få noen sponsorer, slik at de kan drive idretten sin slik det kreves i dag. Det samme gjelder utøvere som driver andre sommeridretter som kajakk, roing, seiling, sykkel, terrengsykkel, orientering for å nevne noen. Det som kanskje er like viktig er at vi seere kan bli kjent med litt flere idretter, og lære hva som skal til for å bli god i disse idrettene. Selv har jeg vært på mange Norges Cup i terrengsykling de siste årene og det er jeg sikker på ville vært en fantastisk TV idrett, mye fart og spenning. Dessuten har vi jo en utøver i ytterste verdensklasse, Gunn Rita Dahle Flesjå. Høsten 2014 arrangerte Norge Verdensmesterskapet i terrengsykkel på Hafjell.  Både rundbane og utfor, [quote float=”left”]Dette kan føre til at Norge kommer på kartet i flere idrettsgrener.[/quote] to idretter med mye fart og spenning.Deltakelsen var som da vi arrangerte  VM på ski i Holmenkollen. Det deltok syklister fra mer enn 50 land. NRK viste ikke mange sekund eller nevnte dette flotte arrangementet med så mange  ord. Dette burde være interessant, da denne idretten kan gi oss seere både fart, spenning og mange spennende dueller. Jeg er sikker på at rekrutteringen til terrengsykling rundbane  og utfor også for den saks skyld ville ha gått i været hadde denne sporten blitt vist litt mer i media.  Litt annen vinkling på sportssendingene kan føre til mer rekruttering til de mindre idrettene her i landet, idretter som kan være store internasjonalt. Dette kan føre til at Norge kommer på kartet i flere idrettsgrener. De siste årene har vi fått se mer golf på norsk TV og vi vet jo alle hvorfor, jo fordi Tutta (Susann Pettersen) er blant de aller beste i verden. Dette vil høyst sansynlig inspirere og motivere unge golfspillere rundt omkring i Norge. Men hvorfor kan ikke norsk TV også sende litt  fra slike idretter uten at vi er aller best? Spar oss for timer med rulleski om sommeren (mens sommeridretter blir helt neglisjert), vinteridrettene får nok sendetid i sin egen sesong.

Om vinteren synes jeg nok at langrenn og skiskyting får litt vel mye sendetid, og vi seere blir etter hvert litt mettet av å se de samme utøverne vinne helg etter helg. Selv har jeg vært skiløper i Norgeseliten på 70 tallet (deltok både i VM – og OL på ski), så jeg er i utgangspunktet meget interessert i denne idretten, men selv jeg synes det blir vel mye Northug, Rønning, Sundby, Johaug og Bjørgen. De samme utøverne går igjen og igjen hele tiden, og det er alt for mange konkurranser over kort tid. Verden i vinteridretter er jo heller ikke så stor. Det er jo ikke mange land som har snø. Tenk bare for en verden utøvere som Henrik Ingebretsen og Sindre Buraas må konkurrere med. Det er hele verden det.

Håper vi i fremtiden kan få flere morsomme, varierte, spennende og spektakulære idrettssendinger på norsk TV.