Ny sensasjonell forskning på artrose!!

 

FullSizeRender

 

Ny viktig kunnskap. Artrose skyldes ikke slitasje slik man tidligere trodde.

Mange forbinder artrose med slitasje av leddene. Slår du opp ordet på internett kommer «slitasjegikt» opp de fleste steder. Da er det naturlig å tenke at man bør spare leddene sine, spare dem ved å bruke dem mindre. Tror du fortsatt på dette bør du absolutt lese videre!

Ny kunnskap viser at dette ikke er tilfelle.

Artrose er ikke det samme som slitasje slik man tidligere trodde. Slitasjegikt kan derfor være en misvisende term eller betegnelse fordi det innebærer eller høres ut som leddet er utslitt og ikke bør brukes.

Det viktigste budskapet til deg som er eller vil være fysisk aktiv er nemlig:

«Aktivitet sliter ikke ut leddet, men kan smøre det!»

Årsaken til artrose er kompleks og man har ikke full forståelse av sykdommen enda. Leddene består av flere deler, og alle disse forskjellige delene kan bli angrepet av «sykdom». Alle ledd i kroppen kan rammes, men de vanligste leddene er i hendene, knær og hofter. Flere og flere av oss får diagnosen, ja, – ca. 50% av oss vil før eller siden få diagnosen. Årsaken kan være at befolkningen blir eldre og eldre, samt velstandsutfordringene vi står overfor i disse dager med økende overvekt og fysisk passivitet.

Betennelser kan trigge fram artrose, andre viktige faktorer er:

  • Overvekt
  • Arv
  • Skader
  • Gjentagende belastninger som for eksempel stor bruk av vibrerende verktøy
  • Og sist men ikke minst inaktivitet.

Hva om du har artrose?

Det fins nok dessverre ingen mirakelkur for artrose. I mer alvorlige tilfeller trenger man medisiner og i noen tilfeller operasjon. For de fleste er det imidlertid egenbehandling som gjelder. Man kan ikke hvile seg til å bli bedre eller frisk av artrose. Fysisk aktivitet og trening lindrer og bedrer leddfunksjonen ved smertefulle ledd. Man skal ikke være redd for å være i aktivitet om man har det vondt med smerter.

Artrose er det man kaller en «Gjør det selv sykdom»

Denne nye kunnskapen bekrefter de observasjonene og erfaringene vi har registrert gjennom mange år. Det er ikke nødvendigvis personene som løper 200 km i uka som sliter ut leddene sine. Ingrid har løpt slike mengder i mange år og har ingen leddproblemer. Vi har imidlertid opplevd personer som stort sett har tilbrakt livet i sofaen som har får artroser, og dette har da ikke vært særlig logisk med hensyn til den misforståtte oppfattelsen av slitasje.

Så vårt budskap er: Vær i bevegelse, vær fysisk aktiv, og om du ønsker å være enda mer strukturert er det mange forskjellige treningsformer som kan bedre almenntilstanden din, – inkludert leddhelsen.

Kilder: forskerlivet.no, Diakonhjemmet, www.nkrr.no