Sittestilling på sykkelen er viktigere enn du tror!

images

 

Jeg har aldri vært noen sykelist, og har vel ikke forstått at det er like viktig og stille inn sykkelen etter den som skal bruke den som det er og ta ut riktig ski, for å få den store gleden av sykkelturen. Men etter et ”kurs” fra min yngste sønn (som er på Terrengsykkel landslaget) har jeg forstått hvor viktig det er å ha en sykkel som passer akkurat meg. Derfor skal jeg nå prøve å formidle noe av dette til deg. I utgangspunktet har en sykkel få innstillings muligheter, ja dersom du ikke rett og slett velger å bytte ut noen av delene. I utgangspunktet kan vi:

 1.  Justere høyden på setet

 2.  Justere sete vinkel 

 3.  Justere høyden på styret

Velger du å bruke sykkelen slik den er og justere de mulighetene du har kan du gjøre følgende.

1. Grovjustere setehøyden:

Det gjør du ved å sitte på setet og benet skal nesten være strekt når du setter helen på pedalen.

2. Vinkel justering på setet:

Normalt skal setet ha vannrett posisjon. Men noen liker at det peker 1 – 2 grader opp eller ned. Dersom setet peker nedover vil det bli en større belastning på armene når en sykler.

3. Justere høyden på styret:

Lite eller ingen muligheter å justere.

Er ikke den opprinnelige sykkelen bra nok for deg kan du justere den som du ønsker ved å skifte ut enkelte deler. Det er her det er viktig å få råd av noen som kan dette f.eks. butikker som selge sykler og som har spesiell kompetanse på dette feltet. Jeg skal her prøve å gi noen enkle råd som kan hjelpe deg litt på vei.

1. Dersom du føler du må strekke armene veldig for å nå frem til styret kan du bytte ut styrestemmen. Det er en billig og grei måte å få en riktigere sittestilling på sykkelen

2. Når det gjelder styret er det en regel at styrets bredde skal være ca. skulderbredden din. Dersom du har stort avvik her så bytt ut styret, da vil sykkelen føles riktigere for deg.

3. Noe som påvirker arbeidsstillingen er pedal armen. Den kan skiftes ut. De fleste sykler leveres med pedal arm på ca. 170mm – 175. Her er det mye som spiller inn som f.eks, beinlengde, beinstyrke, og tråkkfrekvens, men en tommeltott regel er :

Er du under 170 cm velger du 170 millimeter lang pedal arm.

Er du 170 – 178 cm passer 172,5 millimeter, er du over 178 cm anbefales 175 millimeter. Har du ekstra lange bein eller er over 190 cm vil kanskje 177 være best.

4. Skifte sete, det er mange vonde seter. Det er lurt å spørre om råd hos noen som har peiling dersom en skal skifte . Skal du ha råd er det viktig at du forteller hvordan du skal bruke sykkelen. Skal du sykle ritt, i terrenget, på grusvei, på landevei o.l, De rådene jeg har kommet med til nå er billige tiltak som kan gjøre sykkelen din bedre å sykle på.

Dersom du vil legge inn litt flere kroner kan du skifte dekk og eller hjul og du kan kjøpe deg ”klikk-pedaler” og sko.

Lykke til med sykkelsesongen om du er som meg bare en vanlig sykelist (sykler til jobb mm,) eller om du deltar i ett eller flere ritt i løpet av sykkelsesongen. Et annet godt råd er å vedlikeholde sykkelen jevnlig med lett vasking og smøring av kjedet.