Fedmeforsker advarer mot farlig sukker

 vg-og-dagbladet-fruktose

I USA har matvareindustrien brukt fruktose-rik maissirup som søtningsmiddel siden 70-tallet. Samtidig har fedmeepidemien blitt enda mer utbredt og mange flere utvikler diabetes. Nå er denne sukkertypen på vei inn i Europa, og forskere slår alarm. Bruken av «high fruktose corn syrup» (HFCS) er populær i USA fordi den er billigere enn importert rørsukker og sukkerroer. Amerikanske maisbønder blir subsidiert, og dette fører til at maissirupen er billigere enn rørsukker som blir importert fra blant annet Brasil. En av de andre årsakene til at denne maissirupen blir brukt mye i USA er at den er søtere, og ikke minst enklere å bruke fordi den er flytende og den krystallisere seg ikke. Nå frykter danske forskere på diabetes og overvekt at bruken skal øke også i den europeisk matvareindustri. Sukkertypen har hittil været kvotebelagt i EU, men fra 2017 er det frislipp. Per Bendix Jeppesen som  forsker på diabetes og fedme på Århus Universitet i Danmark mener dette er svært uheldig.

Enklere, billigere og farlig: Han setter sukkertypen i sammenheng med fedmeepidemien i USA, hvor  stoffet brukes mye som søtningsmiddel i bl.a. brus. Sukkertypen «high fructose corn syrup» er noe dritt. Vi frykter at matvareindustrien i Europa også vil kaste seg over det. Hvorfor det? Fordi det er både både enklere og billigere.

I Norge er bruken av HFCS foreløpig ganske lite utbredt, sier Anne-Marie Aas. Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Hun har vært skeptiske lenge. HFCS er ikke en god erstatning, og vi har andre søtningsmidler som er bedre, for eksempel Aspartam og Acesulfam-K.

Aas påpeker at i USA har det vært en kjempedebatt og stoffet er satt i sammenheng med fedmeepidemien. Vi mener at i normale mengder er bruken OK, men det kan ha negativ effekt i store mengder, blant annet for insulinfølsomheten. Fruktosen gir heller ikke samme metthetsfølelse som glukose, og det er derfor lett å få i seg for mye. Alt handler egentlig om mengde. Det gjelder både vanlig sukker og sukkererstatninger. Her gjelder ”Alt med måte ” regelen som i de fleste deler av livet vårt både når det gjelder mat, trening og annet.

Ikke i bruk i Norge: Hun peker på at stoffet ikke brukes mye i Europa i dag, og er enig med de danske forskerne i at det er betenkelig om dette stoffet blir vanlig å bruke. Stoffet er lett å bruke og ikke minst billig.

Kilde: NRK.no