Skal du på fjellet i påsken?

index

 

Man får lett et inntrykk av at hele landets befolkning drar til fjells i påsken. Dette er en av mange myter (der repetert informasjon har skapt tanker som igjen har ført til at vi tror på noe, enda det ikke trenger å være tilfelle, igjen tankens kraft), de fleste holder seg faktisk hjemme som vanlig. Om du er en av dem som er så heldige å ha ei hytte å dra til, har du kanskje merket hvordan blodtrykket faller bare med å tenke på eller ved å være på vei til hytta.

Dette er et annet typisk eksempel på tankens kraft. Bare tanken på hytta gjør at man assosierer med avspenning, frihet, stillhet osv. Disse tankene fører igjen til at vi virkelig også kopler om kroppen til det tankene assosierer.(dette skjer ubevisst, er basert på lagrede, dominerende, gode erfaringer)

Mennesket er og blir et vanedyr. Dette ser vi tydelig i alle ritualene de fleste av oss har tilordnet oss i forskjellige situasjoner. Ritualene blir mer og mer ”låst” jo eldre vi blir. Dette kan sammenlikne med mental trening.

Vi har tidligere behandlet teknikkene man bruker her, nemlig repetisjon av tanker og bilder. Jo mer man repeterer, jo større er sjansen til at du til slutt greier å oppnå det du ønsker, det sitter med andre ord. Ritualer er med å skape struktur og trygghet, kanskje da spesielt hos unger.

Slik er det vel med oss voksne også, men disse ritualene har også noen baksider. Vi blir utrolig kjedelige, forutsigbare, sløve og lite kreative i akkurat ritualenes innhold. Eksempler er hvordan vi sitter rundt bordet med faste plasser, hvordan vi spiser frokost, setter på kaffen, henter avisa osv.

Hjemme hos oss har vi ikke noen fjellhytte å dra til, men vi leker vi er på ”hytta” om vinteren. Du lurer kanskje på hva vi i all verden gjør da? Jo, vi prøver å bryte med standard hjemmeritualene våre.

Vi sover til vi våkner, vi spiser til andre tider og andre steder i huset, vi fyrer peisen hele tiden, vi tar badstubad, vi går nye turer osv. Dette høres kanskje litt sprøtt ut, men bare gjør forsøket med for eksempel å sette dere andre steder rundt bordet, det er ganske rart. Adferdspsykologene sier også at dette er sunt for oss, vår evne til å takle forandringer bedres dersom man er flink til å bryte ut av ritualene sine jevnlig.

Og akkurat egenskapen å takle forandringer er kanskje tidens største utfordring for oss mennesker, forandringene har vel aldri skjedd oftere og raskere?

Ha en God påske – så vel hjemme, ved sjøen og på fjellet!