Hvordan legge opp løpet når du skal løpe en konkurransen på 10 km ?

 TZ NACHT ZEVENHEUVELENLOOP 11

For å få best mulig resultat i konkurransene du løper er det lurt å disponere kreftene dine i hele løpet. Først og fremst er det lurt og varme opp og ikke minst start litt rolig.

Starter du for hardt risikerer du å brenne alt kruttet på de første kilometerne. De beste 10 km løpene i verden er løpt på negativ split (det vil si at den siste 5 km går fortere enn den første) Gjør du derimot det motsatte skal jeg love deg at de siste to kilometerne blir tunge.

Det har jeg nemlig prøvd mange ganger i løpet av min lange karriere som langdistanse løper. Der viktig er altså og starte løpet i riktig tempo, bedre å starte litt forsiktig enn og løpe ut som en ”kanon” og få ”syra” etter 2 – 3 km. Tenk over hva som er gjennomsnittsfarten din (ut ifra tidsmålet du har på distansen) og start på den farten.

Det kan ofte være vanskelig pga. det dragsuget man kan komme i, med alle som løper fort i starten. Her er det lurt og være litt smart. Skal love deg at er du litt smart med starten på løpet ditt kan du virkelig få et bedre resultat en det du kanskje hadde tenkt deg. Det som er vanligst blant litt uerfarne løpere er at de fleste tenke: er jeg ikke med fra starten av har jeg ingen sjans.

Slik er det ikke det skal jeg love deg. Mitt råd er vær smart og løp i riktig tempo for deg fra start, da blir løpet mye moroere. Du vil føle en bedre mestring under hele løpet og da er jo alt morsommere. Har du f.eks, tenkt å løpe 10 km på 50 min , så er det lurt å holde seg på en km tid på ca. 5 min, har du tenkt å løpe 10 km på 40 min er km tid på ca. 4 min osv.

Det som ofte skjer i mosjonsløp er at det blir litt kø i starten, det kan ofte vær bra fordi da holder du farten litt nede de første par kilometerne. Når du kommer over ½ veis er mye gjort. Har du vært flink med tempoet i starten vil du føle deg OK her og det er en god følelse skal jeg love deg. Jeg har nemlig prøvd begge deler og her er det stor forskjell. Altså ikke overvurder din egen kapasitet før start, da kan turen bli vel tøff.

Her er det viktig at du motiverer deg selv til å holde tempoet oppe i den samme farten du har holdt, det er ikke alltid like lett når en må jobbe både med beina og hodet. Men det vil gi deg et godt slutt resultat og det er vel derfor du har startet i dette 10 km løpet eller? Dersom du begynner og tenke negativt er det smart og tenke ” Jeg kan …”, ”jeg holder rett tempo…”, ”Dette er gøy..” osv.

Er du heldig med løpets siste fase vil du ta igjen løpere som har startet litt for ambisiøst, det er gøy. Da føler du at du flyr selv om også farten din begynner og dabbe. Nå er det bare å bite sammen tennene du er snart i mål i ditt 10 km løp. Håper dette gav mersmak. 5 km og 10 km løp er fine distanser for folk flest, de er ikke så krevende å trene seg opp til. Håper du har fått noen gode tips som kan hjelpe deg i din neste konkurranse.

Trenger du råd for å nå målene dine? Ta kontakt med “Team Kristiansen”

Lykke til!!