Fruktose og hjertesykdom?

 

iStock_ShaneWhite_eplegum

Foto: klikk.no

Nye studie knytter fruktose til hjertesykdom og diabetes

Forskerne fant ut at inntak av fruktose kan endre og i verste fall skade hundrevis av gener i hjernen. Dette er gjort i en amerikansk studie. Disse genetiske endringene kan være årsaken til mange helseplager som:

 1. Diabetes
 2. Hjertesykdom
 3. Alzheimers
 4. ADHD.

Forskere fra Universitetet i California, Los Angeles, har studert hvilken effekt fruktose (fruktsukker) kan ha på hjernen. Denne sukkerarten er vanlig å spise, og finnes bl.a. i :

 1. Søte drikker
 2. Sirup
 3. Honning
 4. Juice

Syntetisk glukose-fruktose-sirup, fremstilt av maisstivelse, er blant ingrediensene i en rekke industrielle produkter som produseres for større butikkjeder. Fruktose finnes naturlig i frukt, men fibrene i frukten forsinker sukkeropptaket betydelig.

Omega-3 : Forskerne gjorde et forsøk på rotter som hadde blitt lært opp til å rømme fra en labyrint. Rottene ble delt opp i tilfeldige grupper på tre. I løpet av en seks-ukers periode fikk :

 1. En av gruppene vann med en konsentrasjon av fruktose tilsvarende omkring én liter brus per dag for mennesker.
 2. Den andre gruppen fikk fruktosevann sammen med en diett rik på omega-3-fettsyrer.
 3. Den tredje gruppen fikk rent vann og samme omega-3-diett.

Da forsøket hadde vart i 6 uker, ble rottene sendt inn i labyrinten igjen. Gruppen som fikk fruktosevann uten omega-3 brukte to ganger så lang tid på å komme seg ut av labyrinten som den som bare fikk vann. Dette kan tyde på at fruktose svekket hukommelsen deres. Rottene som fikk fruktosevann og en diett som inneholdt mye omega-3 hadde tilsvarende resultater som dem som bare fikk vann.

Forskerne mener derfor at omega-3 kan bidra til å hindre de negative effektene av fruktose.

De forhøyede verdiene av glukose i blodet, triglyserider og insulinverdier som ble funnet i den første gruppen rotter blir satt i sammenheng med økt risiko for overvekt og diabetes hos mennesker.

Depresjon og Parkinsons: Blant de 20.000 genene som ble studerte hos rottene viste det seg at fruktose endret mer enn 700 i hypothalamus – området i hjernen som kontrollerer stoffskiftet – og over 200 i hippocampus, som bidrar til å regulere læring og hukommelse. De 900 genene som ble endret hos rottene kan sammenlignes med gener som også finnes hos mennesker, og som er kjent for å regulere stoffskifte, celle-kommunikasjon og betennelse. Sykdommer knyttet til endring av disse bestemte genene inkluderer Parkinsons, depresjon, bipolar og andre hjernesykdommer.

I studien fant man at to gener var særlig påvirket av fruktose, «Bgn» og «Fmod». Ved endring kan disse genene starte en kjedereaksjon som fører til at hundrevis av gener endres.

I fremtiden kan «Bgn» og «Fmod» være lovende områder for nye legemidler knyttet til endrede gener i hjernen.

Forskernes arbeid setter også fokus på de mulige positive effektene av omega-3 som motvekt til de skadelige virkningene av fruktose. Disse fettsyrene kan styrke synapsene i hjernen og forbedre læring og hukommelse. Gode kilder til omega-3 er villaks, sardin, makrell, fiskeolje, valnøtter, flaksfrø, frukt og grønnsaker.

Kilde : ABC nyheter