Sterkere ”core” muskulatur? Prøv SUP

images

For fem år siden prøvde jeg en ny og spennende aktivitet/trening for første gang, SUP (Stand Up Paddle) Og jeg ble momentant bitt av basillen. Dette er noe av det morsomste jeg gjør av trening/aktivitet på sommeren.

Det første jeg merket var hvor mye bedre utsikt jeg fikk når jeg stod og padlet. Jeg får ikke bare bedre oversikt over hva som skjer rundt meg, men jeg ser også mer av det som foregår nede i vannet. Er vannet klart, kan jeg se både fisk og blåskjell. Jeg har padlet kajakk i mer enn 20 år og det kan ikke sammenlignes med SUP. Når det gjelder treningseffekten er jo SUP i en klasse for seg, her får en virkelig trimmet kjernemusklaturen.

Du lurer kanskje på hva SUP er, det er en ”kryssning” av surfebrettet og kajakken og man trener ikke bare kjernemusklaturen, men overkroppen og store muskelgrupper i beina. Jeg har i løpet av de fem årene jeg har drevet med denne aktiviteten fått rare blikk og kommentarer når jeg padler rundt på denne ”farkosten”, men jeg regner med at i løpet av noen få år er disse SUP brettene å se like ofte som kajakker.

Selv har jeg padlet mer enn 500 km på dette brettet de siste to sommersesongene og jeg anbefaler denne aktiviteten til aktive mennesker, som liker å prøve nye ting og som ønsker god trenings effekt.

Har du lyst til å prøve en ny aktivitet som er lett å få til, så ta kontakt med www.sup.no der vil du finne entusiastiske SUP ére med god kompetanse som kan hjelpe deg i gang. Jeg garanterer deg mange fantastiske turer på sjøen. Lykke til!!

utleie-brett

Hva er SUP?

Det heter Stand Up Paddle (SUP) i utlandet, men vi fornorsker det til Stand Up Padling eller Brettpadling her hjemme i Norge. SUP er verdens raskest voksende sport noen gang og øker i popularitet ikke bare i Hawaii lignende omgivelser. Årsaken til denne enorme veksten er lett å forklare:

  • SUP er lett å lære med riktig utstyr og byr på en umiddelbar mestringsfølelse!
  • SUP gir enormt bra trening både styrke, utholdenhet og ikke minst balanse!
  • SUP kan gjøre overalt hvor det er vann, innsjøer, elver, fjorder og basseng!
  • SUP er gøy, sosialt og enkelt å gjøre med venner!
  • SUP kan gjøres på flatt-vann, åpent hav og i bølger!

Stående padling gir et utrolig treningsutbytte da man kobler inn balanse i tillegg til «core» (kjernemusklaturen) styrketrening. Utbyttet blir dermed langt bedre og kondisjon, styrke og balanse forbedres betraktelig.

Som en bonus blir man eksponert for mye sol og får kjapt litt farge på kroppen også! I forhold til å sitte nede i en kajakk, ser du også veldig mye bedre når du står og padler – du ser sandbunn, steiner og fisk – og du slipper å bli svett fra navlen og ned.

Den lavere vekten gjør dessuten at selv lettere personer ikke har noen problemer med å ta et SUP brett ned fra taket av bilen og bære det ned til vannet – og tilbake. Det setter kvinnelige SUP’ere stor pris på!

Basic Utstyr for Brettpadling

 

P7286096-e1318338862764

SUP Brett

Allroundbrett er de beste brettene for folk flest i Norge. Disse brettene er perfekte fritid/trenings- og ”hyttebrett” som funker både på innsjøer, elver, fjorder, på åpent hav og i små surfebølger. Det finnes raskere ”race” brett som er lengre, smalere og mindre stabile – og det finnes spesielle brett for surfebølger.

Disse er kortere, har mindre oppdrift og er ikke egnet til padling på flatt vann. Men de har langt bedre manøvreringsegenskaper når du surfer på bølgene.

images

SUP Åre

Padleåren din skal være så høy at toppen av håndtaket rekker deg til der du måler pulsen på håndleddet når du står med årebladet i bakken. Det finnes både justerbare padleårer, som hele familien kan bruke, og padleårer som du kutter til din egen kroppshøyde.

images

SUP Leash

En ”leash” rundt ankelen, slik som surferne bruker, er en enkel og viktig livsforsikring. Denne festes på brettet og rundt ankelen når du padler, og forhindrer at brettet driver bort fra deg om du skulle falle i vannet. På denne måten har du alltid «noe flytende» festet til deg om du skulle falle uti og ikke ha på flytevest.

Bekledning

Man trenger ikke være redd for å falle uti vannet med normale brett. Vi tar inn stabile brett for norske forhold og kan omtrent garantere deg at du etter kort tid bare padler i vanlige trenings-klær på vår og høst, badetøy om sommeren og en tørrdrakt eller våtdrakt om vinteren.

SUP er forøvrig svært sikkert da det bare er å klatre opp igjen på brettet etter en evt. kantring. I en kajakk vil dette by på langt større utfordringer selv i rolig sjø.