Helsedirektoratet ber folk droppe stillesitting.

Foto: nrk.no

qomxlnsyfyovgyqp8ru8uwpgy7syzm0-vt0-z_1e2na

Men med en stillesittende jobb, hvordan skal vi klare det? Regelmessig fysisk aktivitet er ikke nok ut fra de siste anbefalinger  fra  Helsedirektoratet. Både her til lands og internasjonalt har en fått øynene opp for den store, selvstendige helserisikofaktoren som det å  sitte stille over lang tid gir.

img_5144

Regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uka veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Denne anbefalingen kan bli en utfordring rundt omkring på de forskjellige arbeidsplassene, men med litt kreativitet kan en vel løse den. Kanskje en liten tur til nabo kontoret for å få noen råd og tips i stedet for å sende en e-post eller en tekstmelding.

Ja, slik vi gjorde før i tiden (”i gamle dager”)  For en stund tid siden kom Helsedirektoratet ut med nye anbefalinger,  om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Anbefalingene om fysisk aktivitet er endret fra 30 min aktivitet om dagen til 45 min.

Det er sikkert riktig det, men så lenge vi ikke har fått de som trenger det mest til å være fysisk aktiv 30 min om dagen er det kanskje dumt å komme med noe som krever enda mer av den enkelte. Eller?  Helsemyndighetene vil at vi skal spise mer frukt, grønnsaker, bær, bønner, nøtter, fisk og sjømat, men da er det vel også en fordel at disse matvarene ikke er blant de dyreste, slik at alle uansett lønn kan greie å holde seg til anbefalingene.

Stor helsegevinst får en ved å bevege seg litt mer enn ingenting. En voksne person bør være i moderat fysisk aktivitet minst 30 minutter fem dager i uken, totalt minimum 150 minutter ukentlig. Med moderat aktivitet menes rask gange, lett jogg, sykling el. som gjør at en blir litt andpusten og trenger en dusj etter aktiviteten.

Mange tror man må trene for å få helsegevinst, men allerede ved lavere nivåer av fysisk aktivitet ser en stor effekt på helsegevinsten. Anbefalingene for barn og ungdom er minst 60 minutter med fysisk aktivitet av moderat og høy intensitet daglig. Og her er det mye å hente.

115-1593_IMG3605653452_4334000a

 

Mange barn/ungdommer gjør mye mer enn anbefalingene (alle de barn og unge som trener og er aktive i idretten), men det er flere og flere barn/unge som sitter mye stille foran PC, TV og lignende.

Her har vi en utfordring. Helsedirektoratets anbefalinger hadde for første gang tatt med at voksne og eldre bør drive styrketrening (sirkel trening eller annen form for styrketrening. Kan få til mye bra styrketrening i hverdags aktiviteter også dersom en ikke liker ren styrketrening) minst to dager i uken. All aktivitet er bedre enn ingen ting. Start forsiktig og begynn med noe du synes er gøy. Lykke til folkens !