Tre viktige ting du bør vite om palmeolje

1627400-12-1393386631089 

Hvorfor er palmeolje farlig? Hvordan unngår du å bli syk? Hvorfor brukes palmeolje fremdeles?

Hvorfor brukes egentlig palmeolje i sjokolade, og kan trening fjerne palmeolje fra kroppen hvis man har spist mye av det? Det er noen av spørsmålene vi alle stiller oss.

  1. Hva skjer i kroppen når man spiser palmeolje? Og hvorfor er den farlig?

Palmeolje inneholder omtrent 50 % mettet fett, det vil si like mye som i smør. Når vi spiser dette mettet fett, f.eks. fra palmeolje, da øker innholdet av den ugunstige typen kolesterol i blodet vårt. Det kan føre til økt risiko for hjerte- og karsykdom, som hjerteinfarkt og hjerneslag. Vi nordmenn spiser mer mettet fett enn det ernæringsmyndighetene anbefaler. I matlagningen bør vi bruke rapsolje, soyaolje eller olivenolje, som er bedre for helsa vår.

  1. Om vi har spist for mye palmeolje, kan vi trene det bort?

Ved å trene øker vi det gunstige kolesterol i blodet, som vil hjelpe oss til å redusere faren for å få en hjerte- og karsykdom. Det er en av de mange gode grunnene at trening er bra. Dersom man går opp i vekt på grunn av høyt fettinntak fra mye sjokolade med palmeolje, vil trening – sammen med redusert energiinntak – kunne hjelpe en til å gå ned i vekt.

  1. Hvorfor brukes palmeolje i matvarer som sjokolade?

Årsaken er ganske enkel. Det er billigere og er mer holdbart. Produsentene tenker ikke på helse, men profitt. Det er ikke så lett å finne alternativer med de samme egenskapene. En mulighet er såkalt delvis herdet vegetabilsk fett, det vil si planteoljer som er behandlet så den kjemiske strukturen endres og bruksegenskapene ligner på mettet fett. Ulempen er at det herdede fettet inneholder såkalt transfett, som gir mye større risiko for hjerte- og karsykdom enn mettet fett. Norge har derfor innført strengere regler for bruk av industrielt fremstilt transfett, som nå bare er tillatt i mindre mengder i importerte matvarer.

Kilde: Forskning.no