Blir de som ser på TV feitere enn de som ser lite/ingenting på TV ?

 Foto: forskning.no
colourboxtvkortnytt_none

Det ser ikke ut til at det er selve TV tittingen som gjør oss feitere enn de som ikke ser på TV, men det at vi spiser og drikker mens vi ser på TV, og da helst usunn mat og drikke som chips, popcorn, brus med mer. Mange har vel ment at TV tittingen tar fra oss tiden vi skulle ha gjort noe fysisk aktivitet og at det er derfor vi blir feitere, men det er nok ikke den fulle og hele sannheten. Flere store studier har funnet ut at det er en sammenheng mellom det å se mye på TV, og bukfedme. De kvinnene og mennene som ser mest på TV, har 2-4 ganger høyere risiko for fedme, enn de som ser minst på TV. Det samme gjelder barn. Barn som ser mye på TV spiser mer enn barn som ser lite på TV. Så her har vi en jobb å gjøre.

Har undersøkt sammenhengen hos unge voksne: I en studie som ble publisert i American Journal of Clinical Nutrition i mai 20081, har forfatterne sett nærmere på årsaken til denne sammenhengen. Er årsaken at vi spiser og drikker mer mens vi ser på TV, eller fører mye TV-titting til at vi er mindre fysisk aktive? Dette er den første studien der denne sammenhengen er undersøkt blant voksne.

Deltagerne i studien var 2410 kvinner og menn fra Australia i alderen 26-36 år. I Australia ser kvinner og menn i snitt henholdsvis 1,8 og 1,7 timer på TV hver dag.

Studien viser at blant kvinner som så på TV i mer en tre timer om dagen, var det flere med stor/alvorlig bukfedme enn blant kvinner som så på TV i mindre enn en time om dagen. Moderat bukfedme var vanligere hos menn som så på TV i mer enn tre timer per dag, enn blant menn som så på TV i mindre enn en time per dag.

Dette er vel klar tale folkens: Ikke se for mye på TV og i alle fall ikke alltid spis noe mens du ser på TV.