Brokkoli, mer enn mat !?

Foto: Forskning.no gruen_gruener_brokkoli_istock_donstevensonsmall20100901153956

Å spise mye brokkoli sikrer deg ikke bare mot å få nok viktige næringsstoffer, det kan også forebygge og forsinke kreft, betennelser og ikke minst styrke immunforsvaret.Det finnes mye forskning på de positive effektene du kan få av å spise brokkoli..  Brokkoli spising kan blant annet redusere risikoen for betennelser, hjerte- og karsykdommer og mange kreftformer. Det er altså mange fordeler dersom du spiser brokkoli, så har du ikke begynt, så start allerede i dag!

Om du spiser brokkoli kan du halvere magesårsbakterien: Klorofyll og sulforafan er blant de gunstige stoffene vi finner i brokkoli. De siste årene er det forsket spesielt mye på glukosinolatet sulforafan (Glukosinolater er svovelholdige forbindelser vi finner i kål ) . Sulforafan har en gunstig effekt ved blant annet infeksjoner.

Reduserer veksten av aggressiv prostatakreft :Sulforafan ser også ut til å ha en gunstig virkning ved prostata og tykktarm kreft. Dersom man spiser brokkoli et par ganger i uken kan man redusere muligheten til å få den aggressive formen for prostatakreft med 45 %, sier en studie som er gjort.

Kan bidra til å reparere skader forårsaket av høyt blodsukker:En studie hevder til og med at stoffet sulforafan kan være med på å reparere skader som er forårsaket av  høyt blodsukker.Det ser ut til at sulforafan hjelper til med å produsere enzymer i kroppen som beskytter blodkar ved å redusere de vevsødeleggende substansene som blir utløst av høyt blodsukker. Dyreforsøk viser at sulforafan kan beskytte hjertet fra skader ved nedsatt oksygentilførsel. Dette skjer for eksempel ved blodpropp. Forskerne mener det samme vil skje på mennesker. Vi får håpe de har rett!

Rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter:Brokkoli er rik på vitamin A, C, K, E og folinsyre. I tillegg er det en god kilde til mineralene jern, kalsium og kalium. Brokkoli inneholder også antioksydanter (kartenoider, flavonoider, klorofyll og glukosinolater). Det er stor variasjon i mengde antioksidanter i ulike typer brokkoli. Brokkoli har kort holdbarhet dersom du oppbevarer den i romtemperatur, da holder den ikke i mer enn et par dager. Du bør heller ikke oppbevare den sammen med frukt og tomater. Dersom du oppbevarer brokkoli i kjøleskap ved 0-4 grader og i en plastpose eller plastboks, holder den seg best.Når du koker brokkoli, bør du starte med å skjære av stilkenden og bladene, og dele den opp i 2-4 biter. For å unngå å miste mye av de gode stoffene i brokkoli, må du dele den i biter, og du må ikke overkoke den. Damp eller wok den i sunn olje i maks fem minutter.

Brokkoli er sunt, men kurerer ikke sykdommer:Felles for alle studiene som er gjort på brokkoli er at forskerne påpeker at det er behov for mer forskning på området. Å spise mye brokkoli har en gunstig forebyggende effekt ved en rekke sykdommer, men du kan ikke kurere noen sykdommer ved å spise brokkoli. Og selvsagt kan du ikke bytte ut medisinsk behandling med brokkoli.

Dersom du bruker blodfortynnende medisiner, bør du være forsiktig med å spise mye brokkoli. Det samme gjelder all annen mat som er rik på K-vitamin. Årsaken er at K-vitaminet har en stimulerende effekt på blodlevringen.

Kilde: Norsk helse informatikk