Hvordan lære å løpe ! ?

 

 

Forfotløping

Skrittfrekvens

Dere har sikkert sett noen nye tilbud som har dukket opp de siste årene, – Man blir tilbudt «Lære å løpe». Har ikke sett det enda, men det neste blir sikkert «Lær å gå» (for voksne altså)

Tror dere Afrikanske løpere har vært nødt å gå på kurs for å lære løping? Man kan jo le av det, men det skulle ikke være noen forskjell på oss Europeere og Afrikanere, løpe har vi alle gjort og naturlig tilvent oss fra barnsben av. Nei, du trenger ikke lære å løpe. Ikke bry deg om løpsstilen din heller, din kropp har selv funnet hvordan du skal løpe. Team Kristiansen kan gi mange gode råd, og kanskje komme med noen korreksjoner, men du har lært deg selv å løpe. Du løper basert på dine forutsetninger. Du trenger ikke telle antall steg per minutt heller, dette er noe alle verdenskjente løpere jeg har vært i kontakt med gjennom årene aldri har gjort. Jo flere kilometer du har i kroppen, jo mer effektivt og finslipt blir løpesettet ditt.

Det har heldigvis stilnet rundt ideen om å løpe barbeint, det er jo ikke særlig praktisk heller. Ideen rundt barfot er nært knyttet til prinsippet forfotløping. Glem alt dette og løp på din måte. Leif Inge Tjelta med doktorgrad i løping har studert og analysert hvordan foten lander for løpere. Det viste seg at omtrent ingen lander på forfoten selv om det ser slik ut. Barfot og forfot bølgen førte til et skred av skader, propagandaen rundt disse revolusjonene har derfor stilnet.

Spesialbutikkene som selger løpesko har hoppet på disse bølgene helt ukritisk. De er bare interessert i å selge. Vi kjenner også til en butikk-kjede som arrangerte kurs i forfotløping. Dette turte de ikke fortsette med etter noen tid, deltakerne ble stort sett skadet.

Ikke bry dere om tester av sko og utstyr gjort av butikker og tidsskrifter heller, resultatene er ofte manipulert og tilpasset etter leverandøravtaler og hva de tjener best på.

Løping er og blir en enkel idrett, så mitt råd er å ikke gjøre en enkel ting vanskelig. Jeg har imidlertid en advarsel. Løping er en veldig belastende treningsform for kroppen, spesielt for beinas muskler og sener. Er du nybegynner gjelder det å skynde seg langsomt. Har du et brukbart løpegrunnlag gjelder det også her å ha en forsiktig økning/progresjon. Sammenlignet med sykling og langrenn tåler man mye mindre trening før skadene melder seg. Det geniale med løping er imidlertid at dette er den desidert mest tidsbesparende treningsformen. Langrenn og sykling krever flere 100% mer tid for samme treningsutbytte. Husk kanskje halve turen består av mer eller mindre passiv rulling eller gliding. Løperen løfter hele kroppsvekta si i hvert skritt, for langrennsløperen og syklisten er det bakken som hele tiden bærer kroppsvekta.

Eiendomsmeglerne har et, – kall det «ordtak» om hva som er viktig for en eiendom. De 3 viktigste faktorene er: Beliggenhet, Beliggenhet og Beliggenhet

Man kan ha en parallell til løping. De 3 viktigste faktorene er: Løping, Løping og Løping

Lykke til hilsen Team Kristiansen.

Trenger du råd og hjelp ta kontakt