Ikke lurt av gravide og drikke ”light” brus

imagesFoto: Forskning.no

Undersøkelser/forskning viser at man kan øke risikoen på for tidlig fødsel dersom man drikker ”light” brus. Selvfølgelig er dette bare en av de tingene det er lurt å unngå dersom man er gravid. Har du lyst på brus er det nok smartere å drikke en med vanlig sukker, men det aller smarteste er vel å drikke vann.

Det er mye man skal passe seg for om man er gravid, rått kjøtt, blåmuggost mm. for å nevne noe (unge gravide i dag, er mye flinkere enn det jeg i alle fall var da jeg var gravid) jeg spiste og drakk det meste under svangesskapene mine,  men selvfølgelig med måte.

Dessuten gjorde jeg vel noe annet som ikke var så smart jeg trente hardt og løp harde konkurranser (dette var i det første svangerspapet mitt, før jeg visste jeg var gravid, og da var jeg i 5. måned), men jeg har fått 3 friske barn som hadde en fødselsvekt litt under normalen. Men de tok tilsynelatende ikke skade av en litt ”unormal” mor.

Kan skade livmoren: Ditt spørsmål vil sikkert være: Hvorfor bør jeg holde meg unna lettbrusen? Forskere ved Statens Serum Institutt i Køpenhavn har funnet ut at kvinner  som drikker lettbrus har større risiko å få for tidlig fødsel enn kvinner som lar være.

En av årsakene til dette kan være at søtstoffene blir omgjort til kjemikalier  når de brytes ned i kroppen. Disse kjemikaliene kan skade livmoren og fremskynde fødselen. Derfor råder forskningslederen Thorahallur Halldorsson gravide kvinner og unngå alle typer lightdrikker. De bør heller drikke melk, fruktjuice og vann.

Jo mer, jo verre: Cirka 60 000 danske kvinner deltok i denne studeien. De som drakk en lightbrus per dag, hadde 38 % større risiko for å føde for tidlig. Jo mer lightbrus de drakk, jo større risiko hadde de.

Kvinnene som drakk fire lightbrus eller mer om dagen hadde 78% større risiko for en for tidlig fødsel. Men det er vel ikke mange som drikker så mye brus eller ”light” brus i dag, men tallene snakker sitt tydelige språk. Så mitt råd er kutt ut disse ”light” drikkene dersom du er gravid.

Kilde: Helsedirektoratet