Rulleski, trenger jeg det for å bli en bedre langrennsløper/turgåer?

rulleski
Foto: Skiforeningen

De siste årene ser vi de oftere og oftere gatelangs, rullsekiløperen . Det ser ut til at mange tror at en må gå på rulleski for å trene til skisesongen. Men her finnes det mange alternativer som er vel så bra for oss mosjonister. Selv gikk jeg mye på rulleski den gang jeg var eliteutøver på ski, så langt tilbake  som til 70 tallet, men siden den gang har jeg   ikke gått mye på rulleski.

Jeg synes selv det er bedre å gå med staver i mot bakke for å trene armene og kondisjonen som jeg trenger for å gå på ski. Når jeg ser noen av de som går gatelangs på rulleski får jeg inntrykk av at det blir mye ”tussling”, hvor armene blir lite brukt og pulsen høyst sannsynlig ikke er mye over hvilepuls. Mange av skiene ruller så bra at det gir lite motstand, derfor blir det lite treningseffekt for mange.

Mange ønsker og tror nok at de får like bra utbytte av å gå på rulleski som  Jonsrud, Nortug og Bjørgen, men slik er det nok ikke dessverre. Disse eliteutøverne våre trener jo i tillegg alle de kvalitetene som skal til for å gå fort og effektivt på ski. Selv synes jeg det rett og slett er skummelt å gå på rulleski ute i dagens trafikk. Dessuten er opplevelsen ved å gå på rulleski noe helt annet enn en fin tur i ny preppete skispor en vinterdag.

Men her er vi forskjellig. Mange liker denne treningsformen og fint er jo det. Treningen blir morsommere for mange dersom en trener variert, enten rulleski er et supplement eller din primære treningsform. Dersom rulleskitrening er din primære treningsform så pass på at rulleskitreningen din inneholder utholdenhet, kondisjon, styrke, balanse og teknikk (blir vel aldri helt som å gå på ski på snø, da rulleskiene bl.a alltid har godt feste).

Dersom du ønsker at rulleskituren din skal gi deg utholdenhet bør turen din være i jevnt OK tempo i en ikke for krevende løype. Pulsen din bør være jevnest mulig på denne turen, og turens varighet kan være 0.45 – 1.30 t. Dette vil jeg kalle en rolig langtur.

Ønsker du derimot en mer fartsfylt tur er, intervall trening på rulleski en fin treningsform, men for at du skal ha utbytte av en slik trening bør du være trygg på rulleski og være erfaren rulleskigåer. En intervall tur kan gåes i lett terreng eller i bakker, her er det lurt å variere litt slik at en blir utfordret både i lett – og i mer krevende terreng.

Mange velger å stake i motbakker og det blir jo ofte en skikkelig intensiv trening. Er du en mosjonist (supermosjonist) ville jeg nok ha delt opp slike bakker i litt kortere intervaller (f.eks. i 1 eller 2 minutter) for å greie og holde ”trøkket” oppe.

Dersom du ønsker å trene en kombinasjons økt, altså både litt rolig og litt intervaller i samme økt er kanskje det beste for oss mosjonister. Med det mener jeg at du finner en OK løype (gjerne litt kupert, men ikke for krevende nedoverbakker, da det er her vi lett kan skade oss) , du kan varme opp (gå rolig) i ca. 20 min for så å gå litt i rykk og napp i 15 – 20 min (noen stake drag i lett terreng, noen i tyngre terreng osv. Vær kreativ) Du kan avslutte turen med 20 min rolig gåing, der du kan terpe på enkelte kvaliteter som du kan bli bedre på.

Jo bedre teknisk du er på rulleskiene jo bedre utbytte har du av en rulleski tur (trening). Jeg anbefaler deg å tenke og trene litt teknikk på de rolige turene du har.

Er du redd for nedoverbakkene så øv ekstra på de eller rett og slett ta av deg skiene og løp ned. Det er bedre at du er forsiktig, slik at du ikke faller og skader deg. Det kan jo lett føre til at du ikke får trent i det hele tatt i flere uker.

Lykke til med rulleski treningen! Håper jeg treffer deg ute i skiløypene i vinter bedre form enn tidligere! Husk altså at det finnes gode alternativ til rulleskitrening.

Jeg mener jo at stavgang (“elghufs” og “spretten skigang” for de som virkelig vil ha godt treningsutbytte) i motbakker er en vel så bra treningsform for mosjonister, der får du virkelig kondisjon og styrketrening i en og samme økt. Og det beste av alt du slipper å være ute i trafikken.

Det siste året har jeg begynt å bruke noen meget spennende staver BungyPump (Walkathlon) som gir ekstra motstand 4 – 10 kg på hvert stavtak vel å merke dersom du “bånner” de på hvert stavtak. Det blir det bra trening av!! Kom å prøv disse stavene eller ta gjerne kontakt om du ønsker å prøve/kjøpe; her