Kan jeg teste meg selv på noen enkel måte?(Hurtighet: Del 2)

Foto: aafk.no
6220259

Hurtighet: Hvordan skal en så teste hurtighet? Til hurtighetstesting må en bruke elektronisk tidtakerutstyr. Det er umulig å foreta skikkelig tidtaking med håndklokke. Jeg har lite erfaring med hurtighets trening og testing som tidligere langdistanse løper. Jeg trengte ikke så mye hurtighet for å hevde meg i idretten min (1500 m opp til maraton)

I mitt treningsarbeid brukte jeg stigningsløp  som hurtighets trening. Jeg avsluttet alle løpeturene mine (undre 60 min) med 4 – 6 Stignings løp. Ofte tok jeg disse stigningsløpene i slak nedoverbakke for å få ekstra fart på beina. Dette fungerte bra for meg som langdistanse løper.

Ønsker du å teste hurtigheten din kan du gjøre det på en tradisjonell måte ved å løpe 20 – 60 m. (du bruker da fotocelle ved denne testen) Du vil da teste akselerasjonsevnen ved å måle   hastigheten de første 20–-30 meterne, mens maksimalfarten testes ved å ta tiden på et 20–-30 -meter langt strekk etter at akselerasjonen er ferdig. Jo raskere du løper, jo lengre er vanligvis akselerasjonsfasen målt i meter.

En mye brukt test er 40-meter testen: Distansen vil fange opp både hurtighets- og akselerasjonsaspektene bra. Om du ønsker å måle hvor lenge topphastigheten kan holdes, øker du bare løpelengden.

Du kan utføre testen med:

  1. ”flying start” – cirka 5 meter
  2. stillestående start

Fast løype: Du kan også teste hurtighet ved å bruke fast oppsatte løyper hvor retningsforandringer inngår (slik som er relevant for bl.a. ballidrettene håndball, fotball mfl.)

Da kan du lage løype tilpasset din egen arena eller idrett.Til hurtighetstesting må det benyttes  elektronisk tidtakerutstyr. Det er umulig å foreta skikkelig tidtaking med håndklokke.

I min tidlig fase på landslaget i friidrett utførte vi slike tester på samlinger. Jeg var den som fikk de desidert dårligste resultatene, men jeg var den utøveren som kom lengst i min idrett.

Jeg satte både norske- og verdensrekorder mange ganger i min karriere. Så ikke fortvil dersom du gjør det dårlig på slike tester dersom du satser på å bli en god langdistanse løper. Da er det andre kvaliteter enn hurtighet som er viktig for deg.
Lykke til!!