Aktive barn, hvordan får vi det?

115-1593_IMG 

Trening er sunt for både kropp og sjel, og det er lurt å få gode vaner som barn. Det vil man ha utbytte av resten av livet, men det er viktig at disse vanene er lystbetonte og gøy. Det er ikke alle barn som er glade konkurranse idrett, så gi barna dine en mulighet til å være fysisk aktiv utenfor organisert idrett. Jeg vil her komme med noen tips som kan hjelpe deg som foreldre til å få aktive barn.

  1. Tenk utradisjonelt: Det er ikke bare fotball og håndball som er gode aktiviteter for småskolebarna. Selv har jeg hatt 3 barn gjennom denne tiden og ingen av de har hatt den gode opplevelsen ved å spille fotball. Her er det viktig at vi lytter til barna våre og gir de muligheter til å finne en aktivitet de liker og synes er gøy. Mestringsfølelse er vel en av de viktigste faktorene for at både barn og voksne synes noe er gøy.colourbox1237134
  2. Dersom du som foreldre er med barna dine på leken/aktiviteten synes de det er ekstra gøy. Lek med barn kan ofte være vel så bra trening for oss voksne som å trene på et helsestudio eller gjøre vår trening på egenhånd. Har du prøvd å følge en 4 årings aktivitet gjennom en hel dag? Ja da skal jeg hilse deg og si at en får nok trening.
  3. Minst mulig tid foran TV, data o.l Ekspertene mener at barn ikke bør være foran skjermen mer enn to timer hver dag. Dette inkluderer tv-titting, surfing på internett og tv-spill. Realiteten er dessverre at mange barn sitter opp mot fire timer foran skjermen hver eneste dag. Pass på at ikke ditt barn sitter så mye stille foran en skjerm! Lav klare regler for dette, og tenk over hvordan du selv bruker tid foran TV, PC og i mobil. Barna våre arver gjerne våre uvaner og vaner.
  4. Vær selv et godt forbilde : Skal du gi barna dine en forelesning om å være mer fysisk aktiv i hverdagen bør du selv gå foran som et forbilde. Gå/sykle til jobb om mulig og begrens TV titting.
  5. Gir vi positive tilbakemeldinger kan det motivere til aktivitet. Utrente barn er ofte svært kritiske til sine egne fysiske ferdigheter. De kan være redde for å dumme seg ut foran andre og bli ertet. Sørg derfor for å gi dem ekstra oppmerksomhet og anerkjennelse selv for små ting som at de klarer å hoppe høyt, kaste ballen langt eller at de syklet lenger på denne turen enn på den forrige. Fokus på innsats, og ikke på prestasjon.
  6. Ta med en venn: Barn synes det er mer moro å være sammen venner enn oss ”gamle” foreldre. Det kan ofte være lurt og bed med seg en eller flere av barnas venner på turer i skog og mark eller på annen fysisk aktivitet. Men husk naturopplevelse eller gleden av å være fysisk aktiv må komme foran konkurranse momentet.
  7.  Lag gode rutiner: Det er lettere å holde på gode treningsvaner hvis de en naturlig del av hverdagslivet. Dette gjelder like mye for foreldre som for barn. Gjør det til en selvfølge at dere går tur på lørdag eller søndager, og at dere bruker et par kvelder i uken på å gjøre noe fysisk. Gjerne sammen. Hva med en joggetur, familie/venner fotballkamp el.l
  8. Still krav: Å gå på skolen, pusse tennene, bruke hjelm når en sykler, bruke bilbelte i bil er ting som er blitt helt naturlig for oss og barna våre. Slik bør det også være med fysisk aktivitet. Trening er viktig for helsa vår, så det burde være en selvfølge å være litt fysisk aktiv hver dag. Vi som foreldrene må gå foran som gode forbilder om vi skal få aktive barn. (da mener jeg ikke aktiv i forhold til konkurranse idrett, men rett og slett at barna er fysisk aktive hver dag)
  9.  Barna kan bestemme hvilken aktivitet: Det er lettere å få med barna på fysisk aktivitet dersom de kan få bestemme hva de/dere skal gjøre. Kanskje en tur i svømmehallen, en tur på sandvollyball banen, en sykkel tur, en trugetur, en skitur,en tur til klatresenteret kan være noe. I dag har vi mange gode alternativ, så her er det bare å bruke fantasien og selvfølgelig lytte til barnas ønsker. Min erfaring er at barn synes det er moro å gå på tur dersom turen blir lagt i et litt ”kult” terreng og at turen ikke blir for lang. Det er mye gøy man kan få gjort på en tur i skogen (gå/løpe mellom trærne, hoppe over små bekker mm)
  10. Stikkord er ha det gøy: Det viktigste med treningen er å ha det gøy. Finn aktiviteter som er gøy og varier gjerne aktivitetene fra uke til uke. Da får både barn/voksne gode basis ferdigheter. Det trenger vi alle i vår stillesittende tilværelse i dag.

Kilde: Helsenett.