Litt om hvordan kroppen vår fungerer.

 images

 

Jeg vil fortelle litt om hvordan kroppen vår fungerer. Vi har alle et forhold til huden vår, jeg bruker derfor den som eksempel. La oss si vi er heller vinterbleke og kommer så plutselig til sterk sol og sommer.

Hva er det som skjer om du nå soler deg? Jo, du må passe deg for ikke å bli solbrent, dvs. du må beskytte deg med solkrem, og du må starte forsiktig, for så å kunne øke antall timer i solen gradvis dag for dag. Sommer, sol og varme blir en stressfaktor, en belastning eller en stimulering om du vil for huden vår. Hva er det så som skjer med huden? Jo, den mobiliserer for å beskytte seg, den blir derfor etter hvert brunere nettopp for å tåle solen.

La oss holde oss til hud og sol. Du merker ikke så mye til solbrenthet og svie nede på stranda den første dagen, men hva er det som skjer seinere ut på kvelden. Jo, huden blir ofte varm, og den begynner kanskje å svi litt. Kroppen mobiliserer   for å beskytte seg, og denne aktiviteten belaster stoffskiftet vårt såpass at vi både kjenner og ser at det er mye som foregår i huden. Vi drar på stranden neste dag, og har vi vært flinke første dag er vi ikke for solbrente.

Normalt kan vi unne oss litt mer tid i solen denne dagen, litt mer enn første dag. Men slik er det ikke alltid, kanskje du var for ivrig i går. I verste fall er du så solbrent at du må holde deg inne hele neste dag. Det er begrenset hva huden tåle, har vi overdrevet, setter kroppen i gang mottiltak for å beskytte seg eller rettere sagt deg, man blir brent, sår eller i verste fall syk, osv. Resultatet blir at man blir heller satt tilbake.

Tar man det pent, kan man forsette å bli brunere og brunere for hver dag. Blir det dårlig vær og lite sol er det enda et fenomen vi alle kjenner, vi mister gradvis den brunfargen vi hadde. Du lurer nå kanskje hvorfor jeg snakker om hud og sol, og det er ikke så underlig. Poenget er at fysisk aktivitet og trening påvirker kroppen etter akkurat de samme prinsippene vi alle kjenner til med sol og hud. Det er kroppens tilpassingsevne vi snakker om, også betegnet som kroppens adaptasjonsevne. Hadde det ikke vært for denne egenskapen hadde mennesket gått til grunne for lengst.

Jeg vil fortsetter senere med kroppens tilpassingsevne og fysisk aktivitet.

 

Kilde: ”Sprek hele livet” av Ingrid og Arve Kristiansen