Er god fettforbrenning viktig for å lykkes i utholdnhetsidrettene?

 

kristiansen101_v-ardgalerie

 

For de fleste mosjonister og utholdenhetsutøvere består størstedelen av treninga av aerob belastning med dominerende karbohydratforbrenning.  For en godt trent person tilsvarer det en hurtig langtur med jevn belastning, mens en mosjonist sannsynligvis oppnår samme belastning under en vanlig, rolig joggetur eller med riktig utført intervalltrening og fartslek. De fleste undervurderer dessverre betydningen av trening med aerob belastning med dominerende fettforbrenning. Dette tilsvarer en rolig langtur.

Rolig er jo et relativt begrep, men her snakker vi om rolig snakketempo og lite ubehag. Mange tenker nok at dette ikke er skikkelig trening, men slik trening er langt viktigere enn de  fleste tror. Trening på lav intensitet øker nemlig kroppens evne til å forbrenne fett. Denne evnen er viktig blant annet fordi kroppen har et mye større lager av fett enn av karbohydrater; du vil med andre ord holde ut lenger jo større andel fett du kan forbrenne! Har du opplevd å gå tom på lange treningsturer eller lange konkurranser? Svaret er sikkert JA. Da har du sikkert mye å hente på litt omlegging av treningsarbeidet ditt.

Det tar lang tid å bygge opp ei god fettforbrenning. Den mest effektive treningsformen er langkjøring med vekt på rolig og stabil belastning. Pass på at du holder belastninga nede hele tiden; hvis du tar i for hardt, vil nemlig karbohydratforbrenninga ta over. Utøvere som har trent opp fettforbrenninga si, har flere fordeler: De vil starte med fettforbrenning etter bare noen få minutter med aktivitet, og de kan holde relativt høy intensitet uten å gå over på dominerende karbohydratforbrenning.

Dette skyldes blant annet at fett krever opptil 16 % mer oksygen for å forbrennes enn karbohydrater, noe en godt trent person lett kompenserer for med et høyere oksygenopptak. Det økte oksygenforbruket er dessuten en fordel i seg selv siden det gir hjertet og lungene tilsvarende bedre utbytte av treningen. En utrent person vil forbrenne ca. 50 % fett ved ei aerob belastning som nok oppleves som anstrengende, men som objektivt sett ikke er særlig stor siden personen er utrent.

Til sammenligning vil den godt trente utholdenhetsutøveren kunne forbrenne ca. 80% fett ved ei belastning som ligger godt over den anaerobe terskelen til den utrente personen.Personer med ei god og effektiv fettforbrenning vil du finne i idretter som maraton og ultramaraton, langrenn, sykling og triatlon.

Trenger du hjelp og råd for å trene riktig mot dine mål, så ta kontakt da vel!!