Fantastiske fiskestoffer som kan hjelpe oss å holde hjernen ”i gang”?

 

Hjernen-1024x1024

EPA: Omega-3-fettsyrer eikosapentaensyre er viktig for at hukommelsen vår skal opprettholdes. Det har også stor betydning på kommunikasjon mellom hjerne cellene. Forstyrrelser i omsetningen av EPA kan da være symptomer på sykdommene ; ADHD, depresjon og demens.

DHA: Omega-3-fettsyrer dokosaheksaensyre er byggesteiner i alle hjernens nerveceller. Den har stor betydning for bevegeligheten i cellemembranene og gjør at velværestoffer kan trenge inn i hjernen.

D-vitamin: Er fettløselige vitaminer som dannes i huden når vi er ute i solen. Derfor er det viktig å være litt ute i solen når vi har muligheter til det. Vi får også dette vitaminet ved å spise fisk, og da hovedsakelig fet fisk. Forskning har vist at det er en sammenheng mellom lavt D-vitamin nivå og depresjon. Dessuten er også D-vitamin med på å ta opp kalsium i skjelettet. Så folkens gå ut i sola og sol deg litt dersom du har muligheten. Uansett sol eller ikke bør du spise fet fisk av og til.

Jod: Fisk inneholder også jod og det gir viktige sporstoffer til skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet. Det ser også ut til at jod har stor betydning for våre ”små grå”. Forskning viser at for gravide er inntak av jod viktig for utviklingen av hjernen til fostre. Mange forskerne mener også at dette har stor betydning for barnets IQ og for barnets læreevne senere i livet. Fisk som inneholder mye jod :

  1. Saltvannsfisk
  2. Skalldyr.

Selen: Er et mineral som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer fordi det beskytter cellene mot skadelig oksydering. Fisk er den beste mat kilden til dette viktige mineralet. En annen viktig ting med selen er at hjernecellene blir beskyttet.

Protein: Det er store mengder mettede proteiner i fisk, de kan hjelpe deg å holde vekten (det kan vel være interessant for mange), de kan også skjerpe hjernen slik at vi tenker raskere. Når vi spiser protein, stiger innholdet av bestemte aminosyrer i blodet. Det kan øke mengden signalstoffer i hjernen, slik at vi kan oppfatte ting og reagere raskere . Det høres vel bra ut eller?!

 

Kilde: Journal of Nutrition