Betyr trening mye for psyken?

 

Er du en av de som sliter med dørstokkmila, så prøv og ta på deg joggeskoene og gå deg/jogg deg en tur ut. Du trenger ikke og kalle det trening for at det skal ha effekt på psyken din. Du vil helt sikkert være i bedre humør etter en tur ut i frisk luft.  Ja dersom du ikke løper altfor fort og langt uten og ha treningsgrunnlag vil du føle mestring.

Lurt å legge lista der du er i dag og jobbe deg til en bedre fysisk form etter hvert, da følger psyken med også. Dette gir deg  bedre selvfølelse og kan være med på å motvirker angst og depresjoner om du sliter med det. Andre positive effekter av trening/fysisk aktivitet, er at du sover bedre. Du får en fastere og bedre trent kropp,som kan gi et bedre selvbilde. Evnen din til å mestre stress blir også høyst sannsynlig bedre.

Treningen blir i seg selv en sikkerhetsventil; et sted du  kan koble av. I tillegg blir du bedre kjent med deg selv og hvordan du reagerer, slik at du blir bedre rustet til å takle vanskelige situasjoner ellers i livet. Selv bruker jeg trening/fysisk aktivitet som min fristund der jeg kan ”orde” tankene mine etter en lang arbeidsdag.

Min ”gamle” trener Johan Kaggestad sier/mener at fysisk aktivitet har like god og kanskje bedre effekt enn piller. Han var med på og startet opp et prosjekt med ukentlige treninger for pasienter med moderate depresjoner, angst og misbruk ved Modum Bads Nervesanatorium.

Han var en pionér på å ta i bruk trening som en del av behandlingen innen psykiatrien og trente pasientene i 14-15 år med gode resultater.Erfaringene fra Modum endte i doktorgradsavhandling. Trening har like god effekt som piller på mildere psykiske lidelser, konkluderte psykiater Egil W. Martinsen i denne studien.

Mange takler hverdagen bedre om de får en ”dose” fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet er den magiske løsningen som gjør livet bedre, for mange småbarnsforeldre, ungdom, voksne og pensjonister. Selv løser jeg mange av mine daglige utfordringer i løpet av en stavgangstur, sykkeltur, SUP tur eller løpetur. Har du ikke erfart dette selv, så anbefaler jeg deg å prøve.

Jeg føler en lykkefølelse når jeg bruker kroppen: For å føle denne følelsen av lykke  trenger jeg ikke å løpe 10 km på under 40 min, men jeg blir lykkelig når jeg føler at kroppen er med meg når jeg bruker den fysisk.

Jeg føler meg rett og slett i bedre balanse både fysisk og psykisk etter litt fysisk aktivitet. En ekstra dimensjon får jeg selvfølgelig dersom jeg kan gjøre denne fysiske aktiviteten sammen andre, da får jeg også den sosiale dimensjonen.

Dokumentert effekt: De siste årene har det blitt forsket mye mer enn før på hvilken effekt trening har på psykisk helse, sier Anders Farholm, som er stipendiat ved Norges idrettshøgskole.

Vi nordmenn er dessverre blant de mest stillesittende folkeslagene i den vestlige verden. Trening har en dokumentert positiv effekt på milde og moderate depresjoner og angst og kan her fungere like godt som medisiner. For de med tyngre psykiske lidelser som schizofreni og bipolar lidelse, virker trening positivt for følelsen av velvære.

Den gir pasientene et bedre sosialt liv og en opplevelse av å gjøre noe «normalt», sier Farholm. Han understreker at det er usikkert om man kan trene seg frisk fra en alvorlig psykisk lidelse.

Spørsmål som ennå gjenstår å finne svaret på, er: Om trening påvirker symptomer på alvorlige psykiske lidelser, hvordan få denne gruppen til å bli mer aktiv, om intensitet har noe å si, og om det er noen forskjell på effekten av ulike typer aktiviteter og hvordan man utfører treningen, sier Farholm.

Kilde: NIH; Anders Farholm