Kan en komme i form etter 50?

Ingrid Kristiansen

Både kondisjon, bevegelighet og muskelstyrke svekkes dessverre når vi blir eldre.Derfor er det spesielt viktig at vi er fysisk aktive når vi eldes, for da går denne aldringsprosessen saktere. Det er vel noe vi alle ønsker. Selv har jeg vært meget aktiv (konkurranse utøver til jeg var 40) og jeg har holdt formen sånn passe siden jeg la opp. Jeg merker jo også at det går nedover med de gamle ”guder”. Formen er ikke slik den en gang var, men i forhold til de fleste på min alder så er jeg ganske ”trimma”. Min jobb i dag er å motivere og inspirere  til fysisk aktivitet på alle nivåer og aldere, så jeg har en spennende og utfordrende jobb.

En ting er sikkert det er aldri for sent å begynne og trene/være fysisk aktiv. Hvordan virker alderen inn på formen vår? Når vi er unge og trener riktig vil vi få en rask treningsutvikling. Denne utviklingen stabiliserer seg i midten av 20 årene og ved jevn god trening vil vi holde formen til slutten av 30 årene. På grunn av høyere alder synker dessverre hjertets pumpekapasitet. Det skylles både nedsatt maks puls og hjertets sammentreknings kraft. Max O2 reduseres med 5 – 10 % pr. 10 år etter at vi fyller 30. Så hva kan vi gjøre for at denne utviklingen kan gå saktere? Det som er det gledelige er at både praktisk erfaring og vitenskapelige undersøkelser viser at vi er treningspåvirkelig helt opp i 70 – 80 årene.

Så stå på folkens vær fysisk aktiv hver dag og gjerne sammen andre. Det som er aller viktigste er at du gjør noe du liker, da er det mye lettere å få gjennomført denne aktiviteten daglig. Hvordan virker så treningen på oss når vi blir eldre? Jo regelmessig trening livet ut betyr at vi kan opprettholde et kondisjonsnivå som hjelper på å holde den ”biologiske alder” flere tiår tilbake i forhold til en sedat person. Bare det bør vel være motivasjon nok.

Noen råd til dere som starter treningen i eldre år:

  1.  Unngå helst kraft – og hurtighets betonte øvelser. Eks. Sprint, kast øvelser mm.
  2.  Ikke ha for høy intensitet. Bedre med en litt lengere rolig treningsøkt enn en intensiv kort.
  3. Restitusjonstiden for eldre er lengere enn for yngre. Så husk nok hvile mellom treningsøktene.

Veldig mange kommer med unnskyldninger om at de er for gamle til å drive med trening (idrett). Men da synes jeg ok og nevne amerikaneren Larry Lewis som døde i 1974 i en alder av 106 år. Han jogget daglig rundt Golden Gate Park i San Francisco. Alle som tilbød han skyss fikk et høflig svar: ” No thanks. My legs were made to use, not misuse”. Dette er kanskje noe å tenke på for oss alle. Lykke til med treninga/fysiske aktiviteten folkens!!

Kilde. ”Stress ned og kom i form”