Hva skjer med oss når vi fryser?

 44420

 

Skjelving er en forsvarsmekanisme som kroppen setter i gang når vi fryser, og fryse har vi vel alle opplevd. Når temperaturen synker jobber kroppen med å holde kroppstemperaturen. Kroppen prøver å holde varmen i de viktige indre organene som hjerte, hjerne, lever og nyrer, derfor er det en del andre mindre viktige funksjoner som får nedsatt yteevne.

 index

Huden:

For å opprettholde den indre varmen minsker vi blodsirkulasjonen til huden. Det gjør at huden blir kald og vi føler oss kalde. Dette fordi de små blodkarene trekker seg sammen og leder en del av blodet bort fra huden og til hjernen, hjerte, leveren og nyrene for å beskytte dem mot varmetap. Derfor blir huden langt fra disse viktige organene kalde, slik som hender og føtter.

index

Raeksjonsevnen:

Når kroppstemperaturen faller, kommuniserer nervene langsommere. Det vil si at hjernen jobber saktere og vi får dårligere reaksjonsevne.

IMG_2754

Fingrene:

Jo kaldere fingrene er, desto langsommere blir signalene som ledes til og fra hjernen via nervene. Dette reduserer bevegeligheten.

index

Hårene:

Årsaken til at hårene reiser seg når vi fryser er at de små hårmusklene trekker seg sammen. Dette fører ofte til gåsehud.

images

Musklene:

 

Musklene starter med å trekke seg sammen for å lage varme, derfor begynner vi å skjelve. Det er lurt å hjelpe kroppen ved å hoppe og være i aktivitet.

Kilde: Harvard Health Publications