Knut Kvalheim, en fantastisk løper som unge langdistanseløpere kan lære mye av

 3441231313                                                                                                           Foto: Haugesunds avis

 

Knut Kvalheim mener at skal du løpe fort, må du løpe mye. Det var hans måte å få gode resultater på. Og resultatene var gode, de hadde vært gode i dag også. Mange ganger i løpet av det 3 timer lange foredraget [quote float=”left”]Knut Kvalheim mener at løpere fra 1500 m og oppover som vil ha resultater må å bygge opp et godt kondisjonsgrunnlag[/quote] han holdt på Idrettshøgskolen til ivrige løpe tilhørere siterte han Steve Cram. Cram sa at treninga til de beste Engelske mellomdistanseløpere deler av året var å trene som en langdistanse løper

Knut Kvalheim mener at løpere fra 1500 m og oppover som vil ha resultater må å bygge opp et godt kondisjonsgrunnlag, som en bare får ved å løpe mange km pr. uke (Knut mener vel at det bør være ca. 160 km i uka gjennom hele vinteren.) En del av disse kilometerne må løpes i god fart (da sett i forhold til løperens kapasitet og terskel fart selvfølgelig. Ellers blir disse turene for harde)
For en 5000 m-løper mener Knut at en nøkkel økt er å løpe fort i en time. Han løp alltid alt han kunne i 60 minutter hver torsdag året rundt. Denne hurtige langturen er fremdeles et fast innslag på Tjalve-treningene der Knut fremdeles er trener. Han baserer treningsopplegget mer på erfaring, hva som har vist seg å fungere, enn på vitenskap. Det taler vel Knut sine personlige rekorder for. Knut mente at denne timesturen er i tråd med det forskerne hadde funnet ut var farten ved anaerob terskel.

Dersom terskelfarten er den farten gode løpere kan holde på ca. i en halvmaraton, så stemmer det at det å kunne løpe fort en time gir en god indikasjon på hvor god løper en er.

Knut Kvalheim fortalte om sin egen trening og sammenliknet den med hvordan bl.a. Susanne Wigene (som han var trener for) trente da hun var på sitt beste (ble nr. 2 i EM på 10 000 m) Likhetstrekkene var svært mange. Det meste av vintertreninga var rolig, uten at rolig betydde sakte jogging på stier i skogen.
Knut mente at vi som løpere skulle kjenne at vi løp. Det skulle ikke jogges for mye. Susanne likte som jeg i min tid likte å løpe med gutta (hun med gutta i Tjalve, jeg med gutta i BUL), da ble det litt mer kvalitet på treningene som skulle ha kvalitet.

På 1970-tallet og 1980-tallet trente vi god mengde og mange fikk gode resultater, men så kom det en periode hvor en del forståsegpåere trodde en kunne bli god ved å løpe mindre og kompensere ved å løpe fortere. [quote float=”right”]Knut sine råd til lovende langdistanseløpere: Har du talent og vil bli god til å løpe, så sats skikkelig, ikke driv med pusling, fra mannen som ble kåret til det forrige århundrets beste norske løper.[/quote] Det viste seg å være helt feil. Knut Kvalheim trente godt over 200 km i uka de vintrene han trente best, og han holdt også mengden godt oppe gjennom konkurransesesongen. På spørsmål om han mente han hadde fått ut potensialet sitt som løper, svarte han at det ikke var så mye han ville ha gjort annerledes, men at han i ettertid ser at det kunne vært en fordel med “et ytre øye” som kunne sett det hele utenfra og korrigert når det var nødvendig. Kvalheim var stort sett sin egen trener.

 

Knut sine råd til lovende langdistanseløpere: Har du talent og vil bli god til å løpe, så sats skikkelig, ikke driv med pusling, fra mannen som ble kåret til det forrige århundrets beste norske løper.

Fakta om Knut Kvalheim: født   14. juni 1950 i Oslo, er en norsk friidrettstrener og tidligere utøver som representerte  IK Tjalve. Han er yngre bror av Arne Kvalheim som også er tidligere  friidrettsutøver. Med sine 16  NM-gull fordelt på 5 forskjellige løpsøvelser er han en av de mestvinnende norske friidrettsutøvere gjennom tidene. I  1978 mottok han også kongepokalen for sin NM-seier på 5000 m. Hans beste internasjonale plassering er en 9. plass på  5000 m under  Ol i Montreal.Etter sin aktive karriere har Kvalheim gått inn i trenerteamet for IK Tjalve hvor han blant andre har trent Susanne Wigene.

Personlige rekorder

Distanse Tid År
800 meter 1.50,1 1972
1500 meter 3.38,1 1976
1 engelsk mil 3.56,2 1974
3000 meter 7.42,4 1974
5000 meter 13.20,54 1974
10000 meter 27.41,26 1978
Halvmaraton 1.03.30 1984
Maraton 2.15.11 1982
3000 meter hinder 8.25,2 1974

 

Kilde: Runar Gilberg