Hvordan unngå lapskaustrening?

Aerob trening

Med aerob trening menes trening der kroppen har nok oksygen til å kvitte seg med melkesyren. Under en hard økt bør du kjenne at det gjør litt vondt, men ikke så vondt at du ikke greier å holde det gående med fin flyt i løpesteget ditt og uten og kave. Forbruk og opptak av oksygen bør være noenlunde i balanse.
Altså skal denne harde treninga gjennomføres på ca. terskelpuls.
For å sikre at mye av treningen ikke blir i samme leie, hverken for rolig eller for hardt , bør man etter en hardøkt legge inn to – tre rolige treningsdager før man trener hardt igjen.

Med andre ord: Ta i skikkelig én dag, hold godt igjen de tre/fire neste. Dersom du gjør dette vil du ha både lyst og overskudd til og ta litt mer i den ene dagen i uka. Da unngås lapskaustrening, det vil si at alt blir en eneste stor røre.
Treningen bør legges opp til at rolig trening går skikkelig rolig (ja du skal kunne løpe og prate og når du er ferdig med turen kunne du godt løpe 1-2 km mer), slik at den ene kvalitetsøkten blir god økt med fin flyt og trøkk, men du skal ikke løpe så fort at du får for høy puls.

Du skal trene på ca. terskelpuls. Dette er et pulsområde der det akkurat er nok oksygen i kroppen til å kvitte seg med melkesyra, der det gjør passe vondt. Å trene på terskelen gjør underverker for kondisjonen.
For å bli bedre til å løpe 5 km, 10 km eller lengere har du bruk for å trene kvalitetsøktene slik. Jo lengere du greier å løpe på ca. terskelpuls jo bedre blir du på disse lengere løpene.

DCIM101_VIRBV3960404.

Neste spørsmål kommer jo selvfølgelig og det er : Når vet vi at vi trener på terskel?
En god tommeltottregel er at har du trøbbel med å prate og farten daler etter en stund, er belastningen for høy. Senk farten litt og da vil du høyst sannsynlig føle deg bedre og deretter greie å gjennomføre kvalitetsøkta med stil.

Ønsker du å teste terskelpulsen din og/eller få tilpasset treningsprogram etter din form og dine mål?
Ta kontakt med Team Kristiansen