Nok energi veien til gode prestasjoner ?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kroppen er som en maskin. Den må ha brensel (mat) for å fungere. Vi bruker energi når vi løper, går, løfter og til og med når vi sover. Det vi spiser består stort sett av de samme stoffer som vi selv er bygget opp av, vann, karbohydrater, proteiner, fett og mineraler. Når vi har spist, brytes karbohydrater, proteiner og fett ned til sine minste bestand deler og gir deg energi. Når vi trener eller konkurrerer øker energiforbruket kraftig.

Dersom du vil ha maksimalt utbytte av treninga er det meget viktig å tilføre nok energi (altså mat). Det kreves selvfølgelig mye mer energi å konkurrere på elitenivå enn å jogge et par ganger i uka. Det hele dreier seg om balanse. Energibalanse er avhengig av  at du spiser like mye som du forbruker i løpet av et døgn. Dersom du ønsker å oppnå gode idrettsprestasjoner, er det viktig at du er i energibalanse, får du ikke den energien du trenger, blir du kraftløs og presterer dårlig.

Det vi spiser er viktig.

Vi mennesker får energi fra tre hovedkilder: karbohydrater, proteiner og fett. Vitaminer og mineraler gir ikke energi, men er likevel nødvendig for at energiomsettingen i kroppen vår skal fungere. Fordelingen av energikildene har stor betydning. Vi bør ha en energifordeling som følger for en person som er normalt fysisk aktiv.

  1. 55 – 60% Karbohydrater.
  2. 25 – 30% Fett
  3. 10 -15%   Protein

I dag spiser mange for lite karbohydrater og for mye fett. Alle vi som trener mye kondisjon trenger mye karbohydrater.

Kalorier og kilojoule.

Hvor mye energi en bestemt matvare gir, måles i Kcal (kilokalorier), KJ (kilo-joule)  Samme måleenheten benyttes til å beregne hvor mye energi som forbrukes ved ulike aktiviteter. 1Kcal = 4,2 KJ

Når du skal beregne hvor mye energi som forbrukes ved en bestemt aktivitet må du ta hensyn til aktivitetens lengde og intensitet, men også ytre faktorer som alder og livsstil.

Hvilestoffskiftet eller basalmetabolisme; er det mengden energi som kroppen forbrenner og den varmemengde som frigjøres når den hviler.

Selv om kroppen hviler må vi puste, hjertet må slå, og kroppstemperaturen skal holde seg rundt 37 grader til enhver tid. En voksen normalbygget mann har en BMR (hvilestoffskifte) på 1500 kcal/døgn (kvinner ligger noe lavere) Som en tommelfingerregel sier vi at en person trenger rundt 30 – 40 kcal pr. Kg kroppsvekt pr. Døgn for å holde vekten stabil.

Dersom du veier 70 kg, trenger du rundt 2100–2800 kcal i døgnet.

De som er aktive kan trenge mer, mens de som beveger seg lite, sannsynligvis vil trenge mindre.

Trenger du råd og hjelp om trening og kosthold ? Ta kontakt med Team Kristiansen

Kilde: “Sprek hele livet” Ingrid og Arve Kristiansen