Brygger du på forkjølelse? Unngå at den bryter ut!

1883171-7-1408884090662

Høsten er her og det er tiden da mange av oss blir forkjølet. Hva skal en gjøre for å unngå høstens forkjølelse? Veldig mange kommer med mange gode og mindre gode tips. Og hvilke tips er så gode at vi kommer oss unna forkjølelsen?

Virusene er der hele tiden: Forkjølelsesvirusene er rundt oss hele tiden, og hele året. Men det er typisk at vi blir syke på høsten og vinteren. Hvorfor er det slik?

Er det den kalde temperaturen og det at en lett blir nedkjølt som er grunnen til at vi blir syke?.Er det smitte tilstede og du blir kald, da kan kroppen ha mindre motstandsdyktig mot forkjølelsesvirus. Når kropps temperaturen synker svekkes motstandskraften mot infeksjoner og vi blir lettere syke.

Lurt og ta grep umiddelbart: Det skal ikke mer til enn at du går for lenge uten å skifte det våte treningstøyet, dropper tøflene og går rundt med kalde føtter inne, eller at du glemmer skjerfet når du skal ut i  høstlufta.

Da ser forkjølelsesvirusene sine snitt til å prøve å feste grepet på slimhinnene i nese og hals.

Skal du unngå noe av  dette, kan det være lurt å prøve følgende:

  1. Unngå å fryse: Det første du skal gjøre er å kle på deg, så du ikke småfryser. På med ullgenser og ullsokker. Kroppen skal ikke bruke krefter på å holde kroppstemperaturen oppe, men i stedet jobbe for å ”jage” bort viruset.
  2. Få i deg drikke: Drikk masse. Når forkjølelsesvirus prøver å ta grep i slimhinnene, gjør dette at vi produserer mer slim og snørr, nettopp for å støte viruset bort. Det er derfor du lett blir forkjøla etter en flytur pga. den tørre kabinlufta som tørker ut slimhinnene, og viruset får lettere tak. Det spiller ingen rolle om du blåser ut snørret eller svelger det. Magesyren dreper uansett viruset.
  3. Sov mye: Når kroppen jobber for å overvinne virus, trenger den mer søvn og hvile. Da får kroppen ro til å sette immunforsvaret i full sving mot viruset som prøver å angripe.

Hjelper det med C-vitamin? Et triks som ofte blir brukt av folk når de er blitt eller like før de blir forkjølet. En ekstra dose C-vitamin for å ta knekken på forkjølelsen kan gjøre underverker.

Det er fortsatt uklart om dette virkelig har effekt, men en ganske ny studie hevder at C – vitamin i store doser kan hjelpe på å unngå å bli forkjølet spesielt blant de som er aktive og trener mye. Dessuten er det, for normalt friske personer, ikke farlig å ta litt ekstra C-vitamin. Det kroppen ikke trenger forsvinner ut av kroppen med urinen. Vær imidlertid obs på at 1000 milligram (1 gram) er maksimalt anbefalt inntak per dag.

index

Ingefær + honning = frisk: Ingefær er en plante som blir brukt mot en rekke sykdommer som hodepine og forkjølelse. Den vil kunne hjelpe å knekke forkjølelsen fordi den inneholder stoffer som er virusdrepende.

Den har også smertedempende og beroligende egenskaper, og hjelper å holde luftveiene åpne. Honning har også veldig fine egenskaper. Den er full av vitaminer og antioksidanter, og har bakteriedrepende effekt. Best om honningen er ufiltrert, for da inneholder den mest av disse stoffene.

images

Ingefær med honning lager du enkelt ved at du koker opp vann, skjærer av cirka 2 cm av ingefærroten river den med rivjern, og har den i vannet. Smak til med honning. For ekstra god smak ha i litt sitronsaft, da får du også litt ekstra C-vitamin.

hvitlok

Kjør på med hvitløk; Siste tips jeg vil gi deg er å spise fersk hvitløk (1 – 2 fedd). Hvitløk inneholder en naturlig type pencilin som kalles allicin, og det er denne du bør utnytte om du er småsyk. Dette stoffet er best dersom du bruker rå hvitløk.

Kilde: Forskning.no