Hva er best å drikke vann eller en eller annen form for energidrikk?

Ingrid Kristiansen

På dette spørsmålet er det ikke lett å svare , da vi alle reagerer forskjellig på drikken vi drikker spesielt under lange treninger/konkurranser. Men min erfaring er at det er OK å drikke noe med både salt og sukker når jeg trener/konkurrerer over 60 – 90 min. Mitt råd til dere er å prøve og finne ut hva som passer best for deg og din kropp.

Magene våre reagerer veldig forskjellig, så det er ikke noe enkelt svar. Men jeg kan prøve å gi noen generelle råd som kanskje kan hjelpe deg litt på vei.

Noe som er viktig når du trener langturer eller i alle fall skal være med på konkurranser som er lange. Da må du starte å drikke tidlig, starter du å drikke når du føler tørst er det ofte for sent. Det som er lurt er altså å drikke litt med jevne mellomrom for eksempel hvert 20 – 30 min. Løper du er det ikke lett å drikke mer enn 2 – 2,5 dl hver gang.

Det er noe lettere å drikke mer om du sykler eller går på ski, fordi da får du ikke samme ”ristinga” på magen. Det som mange ofte er dårlig på er å drikke nok når en er på lange skiturer/skirenn når det er kaldt, men det er utrolig hvor mye væske en kan miste i løpet av 2-3 timer på ski i kaldt vær.

Når er det lurt å drikke en drikk med innhold av:

  1. Vann: når vi har jobbet (løpt, gått, syklet) ca. 60 min, føler vi behov for noe å drikke. Skal du være ute mye lengere på treningsturen/konkurransen din er det lurt å begynne og drikke noe før. Prestasjonsevnen vår svekkes dersom vi mister mye væske, så det er verre på varme dager under lange treningsturer eller konkurranser.
  2. Sukker: Etter at vi har trent/konkurrert i 75 – 90 min kommer behovet for litt sukker (en eller annen form for karbohydrater). Dersom du vet at treningsturen 7konkurransen vil vare mer enn 75 min er det lurt og drikke noe med litt karbohydrater etter ca. 25 – 30 min.
  3. Salt: Det føler en behov for først etter 90 – 120 min, da begynner kroppen å gå tom for salter. Det er derfor lurt og velge en energidrikk som inneholder salter, og av de finnes det mange. Prøv deg frem hva som passer deg og din mage best. Du kan også tilsette litt vanlig salt i den drikken du velger å drille. Er det ekstra varmt og du svetter mye vil behovet for salt komme før det er gått 90