Gir mosjon skattefritt utbytte ?

Ingrid Kristiansen

Etter at du har hatt en periode med regelmessig mosjon/fysisk aktivitet/trening i form av det vi kaller kondisjonskrevende aktiviteter (jogging, løping, sykling, svømming, skiløping osv.) vil du merke at noe har forandret seg i kroppen din. Du vil føle deg mer opplagt, føle deg sterkere og du vil merke at du har fått mer overskudd. Dette er en helsegevinst vi får pga. at vi er fysisk aktive. Og denne følelsen ønsker vel de fleste av oss å komme i. Men denne tilstanden kan vi ikke kjøpe oss til. Vi må nok gjøre jobben selv. Det er her det er så viktig at du finner noen aktiviteter du liker, da er det lettere å få den effekten/utbytte vi ønsker.

Hva er det egentlig som skjer i kroppen når vi begynner å trene/mosjonere?

1.  Hjertet blir kraftigere. Under kondisjonstrening, der vi utfordrer store muskelgrupper. Da vil musklene aktivt være med å pumpe blodet tilbake til hjertet. Hjertet får mer blod å jobbe  med og vil reagere som en hvilken som helst annen muskel som får en større vekt å arbeide med, det trekker seg kraftigere sammen og pumper mer blod for hvert hjerteslag. Hjertet blir gradvis sterkere.

2.  Blodsirkulasjonen bedres. Regelmessig fysisk aktivitet fører til større blodvolum og til bedre sirkulasjon i alle de musklene som brukes under det fysiske arbeidet, inkludert hjertemuskelen. Et velutviklet blodkarnett i musklaturen gjør at oksygen og næringsstoffer lettere kan opptas av cellene og at avfallsstoffene fjernes mer effektivt.

3.  Kroppsvekten holder seg lettere på riktig nivå, fordi bl.a. stoffskiftet er forhøyet både under og i lang tid etter en treningsøkt.

4. Muskelcellene forbedrer evnen sin til å frigjøre energi fra oksygen og næringsstoffer, deriblant fett.

5.  Benvev, brusk, sener, ledd påvirkes under trening slik at vårt bevegelsesapparat blir sterkere, og mer fleksibelt.

6.  Risikoen for hjerte – og karsykdommer reduseres ved fysisk aktivitet

Forskning viser at regelmessig kondisjonstrening fører til økt beskyttelse mot åreforkalking og lavere risiko for såkalt koronar hjertesykdom.

7. Regelmessig fysisk aktivitet, forebygger stress.

Med alle disse fordelene/gevinstene du får ved fysisk aktivitet så anbefaler jeg deg og starte det nye året med litt fysisk aktivitet, f.eks. 3 dager i uka. Ikke gjør den samme tabben som mange gjør i starten av et nytt år. De legger «lista» litt høyt (treningsplanen er for ambesiøs) slik at det etterhvert blir umulig og gjennomføre planen. Start heller litt forsiktig og øk litt etterhvert dersom du blir motivert av din egen fremgang. Vær tålmodig

Lykke til!!