Slik fører jeg min treningsdagbok

I dag er jeg mer å kalle en mosjonist på trenings/aktivitets fronten. Jeg bruker en Garmin 935 pulsklokke/GPS, og den gjør faktisk rapporteringsjobben for meg. Dette inspirerer meg til å nå trenings/aktivitets målene. Jeg kan se hvor langt jeg går, sykler, padler, SUPér, løper mm.

Jeg anbefaler alle dere som ikke har begynt med føring av treningsdagbok (treningslogg) å skaffe dere en Garmin pulsklokke. Man kobler bare klokka til PC’en, denne igjen til nett, – og ut får man en mengde data og statistikker. Denne tjenesten er dessuten gratis dersom dere har kjøpt en Garmin klokke, en flott bonus.

Det eneste jeg trenger å gjøre er å gi økta et navn, samt å gi en beskrivelse hvordan jeg følte meg. Ellers legger klokka inn all annen informasjon automatisk.

Det kommer inn kart hvor jeg har vært, jeg får høydeprofil, fartsprofil og pulsprofil om det ønskes. Alt legges inn i en database hvor jeg får totaloversikt og rapporter omtrent på alt tenkelig. Du kan til og med «spille» gjennom økta di, dvs et ikon beveger seg gjennom treningsruta, og du får opp alle dataene på ethvert punkt på turen. Det som er det geniale med Garmin i tillegg er at den har oppladbart batteri som mobilen, så du trenger ikke gå til urmaker for batteriskifte.

Men husk hva jeg advarte dere med før. Ikke bli en slave av treningsdagboka/pulsklokka. Test dere selv av og til ved å legge klokka igjen hjemme og skriv ned ca. verdier.

Jeg fortalte jo i tidligere innlegg at jeg selv var slave av treningsdagboka/treningsloggen tilbake på 70 tallet. Da var jeg på Norges kvinnelandslag i langrenn. Der gikk det nok litt sport i og ha flest timer i loggen. Det resulterte av og til i at jeg gikk ut på rulleski klokka 22.00 på søndag for og ha nok rulleski timer i treningsdagboka den siste uka.

Ikke særlig smart. Jeg lurer fremdeles på hvorfor jeg gjorde dette.

Jeg fikk mitt største løft som toppidrettsutøver den gangen jeg ble litt mer avslappet til min trening/treningsraportering. Da kunne jeg av og til ta treningsfri, uten å få dårlig samvittighet. Etterhvert lærte jeg også at det var lurt å skrive ned hvordan jeg følte meg i treningsdagboka, da kunne jeg følge med å ta en hviledag eller to før jeg ble altfor nedkjørt.

Det vil jeg også anbefale dere mosjonister og supermosjonister å gjøre. Da vil dere kanskje oppleve det samme som jeg gjorde, bli mer bevisst på hva man gjør og hvordan en føler seg. Ikke bare trene og trene og tro at det gir gode resultater.

I dag er målene mine mer helserelatert enn målene jeg hadde som toppidrettsutøver. Har dere ikke startet opp med å skrive ned hva dere gjør av trening, så begynn med det. Bare husk, ikke bli «slave» av din egen treningslogg!!

Trenger du råd og veiledning med treninga di ta kontakt med oss i Team Kristiansen

Lykke til!