Trenger jeg klikk pedal for å få fullt utbytte av sykkeltreninga?

 

8300300896351_002_jpg_439x356_crop-smart_upscale_q85

Jeg har syklet litt som alternativ trening i mange år, men jeg begynte først for fullt å sykle med klikkpedaler for noen få år siden. Eller rettere sagt jeg prøvde meg også for 10 – 12 år siden uten hell. Jeg hadde flere uhell, jeg glemte å klikke meg ut av pedalene når jeg plutselig måtte stoppe på rødt lys.

Jeg falt flere ganger med sykkelen over meg. Ikke moro og helt ufarlig er det ikke heller i alle fall ute i trafikken . Nå har jeg prøvd meg igjen de siste to årene og det har gått meget bra. Denne gangen øvde jeg meg ganske mye før jeg drog ut i trafikken . Derfor tror jeg at jeg kan gi deg noen gode råd som nybegynner.

Du har kanskje brukt klikkpedal når du har vært på spinning, og det har fungert bra. Men når du sitter på spinningsykkelen trenger du ikke å klikke deg ut pga. rødt lys eller andre hindringer, så situasjonen blir en annen når du skal bruke klikkpedaler utendørs.

Min erfaring med klikkpedaler i starten utendørs er at man fort glemmer at man sitter fast og derfor velter med sykkelen over seg når man må stoppe brått for et rødt lys eller lignende. Derfor øv deg med å få klikket deg inn og ut en del ganger så du får automatisert bevegelsen, da er det enklere å gjøre det riktige når du må.

Hvordan skal en så komme i gang med bruken av klikkpedaler? Jeg skal prøve å gi deg noen enkle råd.

  1. Først av alt er det viktig at du velger riktig klikkpedal. Pedalene skal passe til de skoene du har (dersom du ikke kjøper alt på samme sted) Jo bedre du sitter fast jo bedre greier du å sykle og du vil også få en bedre sykkelopplevelse, men det krever en del øvelse.
  2. Viktig å øve seg på å klikke av og på. Det var det jeg ikke forstod var så viktig første gangen jeg prøvde meg med sykkelsko/klikkpedal. Men nå etter at jeg har øvd meg på dette før jeg drog ut og syklet ble det hele mye enklere. Så det anbefaler jeg deg.
  3. Start å sykle rolig og klikk deg gjerne av og på en del ganger på de første sykkelturene. Da vil du etter hvert få automatisert bevegelsen. Du trenger altså ikke å tenke før du klikker deg ut.
  4. Lettere å få større fart med klikkpedaler. Du merker fort at det er lettere å holde jevn stor fart om du bruker klikkpedaler (men selvfølgelig er det viktigste å trene på sykkel og opparbeide deg en god kondisjon og styrke. Det er ikke nok og bare ha topp utstyr heldigvis)

Sykkelturene blir moroere og du får en større treningseffekt av en sykkeltur når du blir vant med sykkelsko/klikkpedaler.

Lykke til!!