Noen enkle sykkelmekketips nå når våren er her

Jeg har startet sykkelsesongen og er glad for at jeg har lært det grunnleggende og viktige med vedlikehold og stell av sykkelen min. Jeg satte bort sykkelen i fjor høst ren og fin og i tungt gir slik at vaierne var i ”strekk” da den ble satt bort på lagring.

Før årets første sykkeltur smurte jeg den opp med litt olje, slik at alt gled mye bedre enn om jeg bare hadde syklet i vei. Slik som jeg alltid gjorde før.
Jeg har lært en god del av min yngste sønn som satser for fullt på sykling. Han sier at med litt kjærlighet til sykkelen, litt tid og selvfølgelig litt såpevann kan jeg gjøre sykkelen klar til alle våren/sommerens sykkelturer.
Mye kan en gjøre selv, men noe er det lurt og overlate til ekspertene. Skal du ha sykkelen din til å holde lenge trenger den noe stell og vedlikehold. Før hver sesong, eller med jevne mellomrom, bør du gi sykkelen litt ekstraservice.

Det aller meste kan en gjøre selv:

1: Vask og renhold: Tørk vekk søle og skitt bruk høytrykksspyler minst mulig. Fordi da kan du ”tørke ut” viktige deler. Bruk en gammel oppvaskkost og vask/skrubb skitne deler. før du finvasker med for eksempel Zalo. Fjern smuss som ligger mellom tannhjulene i kranken og frikransen. Skrubb deretter sidekantene på felgene rene med stålull og såpevann, og fjern alt belegg som ligger på bremseklossene.

2: Wirer og lås: Det er viktig å smøre gir- og bremsewirer med litt seig olje, slik at de glir lett i strømpa. Løsne wireføreren og strømpene fra holderne, slik at du også kan smøre den delen av wiren som er inne i strømpa

3: Gir: Girene krever lite smøring, men hold mekanismen ren. Drypp noen dråper sykkelolje på de bevegelige delene, men pass på at du ikke vasker vekk fettet som er inne i girskifterne. På kjedegiret (som løfter kjedet mellom tannhjulene i frikransen) er det to kjedeførerhjul. Hold disse rene, og sjekk at ikke bolten har løsnet.

4: Bremser:  Gjør rent og smør girene forsiktig, sjekk bremseklossene, nå er de fleste sykler utstyrt med skivebrems. Felgbremser er enkle å vedlikeholde. Sjekk at begge bremsearmene legger seg mot klossene samtidig, at de ikke er skjeve eller mye slitt, og at de treffer riktig på felgen. Slitte klosser skiftes. Har sykkelen skivebremser, må du sjekke at disse er sentrert.

5: Kjedet: Kjedet vasker du best med en renser som monteres rundt kjedet og fylles med rensemiddel. Når pedalene føres bakover rengjøres kjedet. Du kan også bruke en halvstiv børste og litt Whitespirit. Etterpå smører du med en dråpe olje på innsiden av hvert ledd, mens du fører pedalarmene sakte bakover. Drei pedalene raskt bakover i et halvt minutt for å fordele oljen. Etter noen minutter tørker du vekk overflødig olje.

6: Hjul: Sjekk om det er løse eller ødelagte eiker. Har du løse eiker så er det lurt å få noen eksperter til å fikse det på sykkelen din, slik at det blir gjort skikkelig.

7: Krank – og styrelager: Eventuell slark fjernes ved å stramme lagerskålene med en spesiell nøkkel. De vanligste styrelagrene justeres ved å presse styrestemmen ned på gaffelrøret til slarken er borte. Dette er heller ikke lett for oss amatører å gjøre selv, så finn et godt sykkelverksted, slik at det blir gjort fagmessig.

8: Nav: Tørk søle og smuss vekk fra navets utside. Etterstramming av slark og justering bør du overlate til en spesialist. Såkalte åpne kulelagre bør ettersmøres med vannfast fett.

Gjøre  sykkelen vår klar selv eller få noen til å hjelpe deg? Vask, smøring og enkelt vedlikehold kan du gjøre selv. Mer avanserte ting som retting av hjul, vedlikehold og service på dempere eller stramming av nav- og kranklager bør du få noen som kan det til å gjøre det fr deg. Det er dumt å prøve å fikse ting en ikke har greie på selv, det kan føre til at sykkelen går fortere i stykker og du kan få trøbbel med sykkelen på en sykkeltur.

Kilde: Sykkelistenes landsforbund