Sjekker du yr.no før du går ut?

 images

Det er mange som sier at de føler det på kroppen når det kommer uvær, storm, godt vær el. Andre igjen får ikke sove om natta dersom det er fullmåne. Merkelige greier tenker du, men biometeorologi er en vitenskap som undersøker hvordan været, klimaet kan påvirke kroppen, humøret og helsa vår. Så det er kanskje ikke så dumt å følge med på værmeldingen. I dag kan vi jo sjekke været uansett hvor vi er med yr.no.

Her skal jeg prøve å fortelle litt om hva som kjennetegner de forskjellige årstidene : vår og sommer senere vil jeg fortelle om høst og vinter.

P4127259Vår:

Værskifte: fører ofte til rennende nese som kan komme av flere ting.

  1. Forkjølelse; nesa begynner å renne og det kan komme av raske temperatursvigninger som svekker immunforsvaret
  2. Astma; Vekslinga mellom tørr og fuktig luft og kald og varm luft kan påvirke asmatikere negativt.
  3. Gikt; Dette rammer først og fremst de med leddgikt. De kan få sterke smerter

 

Torden kan hos mange føre til hodepine og eller buldrende blodtrykk

  1. Hodepine og migrene ; Tordenvær kan hos mange utløse hodepine i form av migrene eller spenningshodepine. For enkelte kan dette komme av temperatur svingningene. For andre kan det være pga. store trykkforandringene i lufta. Det er uklart hvorfor noen får hodepine når lufttrykket forandres. Det kan muligens skyldes trykket i hjernen, eller det kan påvirke hjernens evne til blokkere smerte.
  2. Blodtrykket; Ofte kan positive ion – molekyler i luften påvirkes etter tordenvær. Blodtrykket kan stige og kan påvirke hjertemuskulaturen negativt, dette pga. at hjerte må jobbe hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen.IMG_1434

Sommer:

De lyse månedene kan for mange føre til mørkt sinn og migrene.

  1. Astma og allergi; i vekst sesongen blir allergikere utfordret av både pollen, gress og luftforurensning som ofte forverrer symptomene de allerede har.
  2. Hodepine og migrene; I denne tiden blir dagene lengere og lysere og for de fleste av oss synes dette er topp, men de som sliter med migrene eller hodepine kan dette lyse bare føre til større ubehag.
  3. Selvmord eller selvskading ; har sin topp sesong i sommermånedene. Ikke som mange tror i mørketiden. Det er utarbeidet mye statistikk over sesongvariasjonene når det gjelder selvmord over hele verden. Kurven blir flatere og flatere jo nærmere man kommer ekvator. Årsaken til dette kan vel være at det er mindre variasjon på årstidene, og der er det mer eller mindre samme lys hele året.

Varme kan for mange føre til dødsfall og dehydrering.

  1. Heteslag; Overoppheting av kroppen kan ofte være farlig for liv og helse. Når det er hetebølger er det flere dødsfall pga. heteslag. Dette kommer av at når kroppen utsettes for sterk varme over lang tid kan temperaturreguleringen bryte sammen og de som blir rammet greier ikke å kvitte seg med overskuddsvarmen.
  2. Dehydrering; Væskebalansen er viktig for at kroppen og hjernen skal fungere normalt. Når det er varmt svetter vi mer og det er ikke alle som greier å drikke nok. Dette er spesielt et problem for små barn og eldre.

 

Kilde: IForm