Er det like viktig og jogge ned som og varme opp?

Foto: Sylvain Cavatz

Å jogge ned etter trening  og konkurranser er like viktig som oppvarmingen. Dette gjelder  for alle som trener uansett hva slags treningsmetode du utøver, ikke bare for løpere. Selv om du egentlig føler mest for å gå rett i dusjen, eller rett og slett bare ønsker å sette deg ned, vil  du være glad for at du tok deg tid til nedogging .

Å jogge ned  gjør at en starter en mer effektiv restitusjonsprosess, og jo tidligere en starter med den vil restitusjonstiden gå raskere. Altså du vil være klar til en ny treningsøkt raskere enn om du kutter ut disse siste minuttene nedjogg. Det kan redusere stive muskler, fjerner slaggstoffer i kroppen og  kan forebygge skader.

Å jogge ned består av ca. 10–15 minutter med avslappet jogging eller gange etter en konkurranse eller en treningsøkt. Jo hardere treningsøkten har vært, desto lenger trenger kroppen å jogge ned. Det finnes flere gode grunner til å legge inn nedjogg i treningsøkten.

Forebygge svimmelhet:

Den viktigste grunnen til å jogge ned er at langsom jogging vill gradvis senke pulsen tilbake til et hvile nivå. Dersom du stopper å løpe for brått, stopper musklene, men hjertet ditt tilpasser seg ikke like fort. Det vil forsette å pumpe blodet raskt ut i kroppen, som vil samle seg nedi bena, noe som fører til at andre deler av kroppen mangler blod, for eksempel hjernen. Det er derfor mange løpere kjenner seg svimmel etter en lang (eller hard) løpetur.

Redusere sårhet i musklene:

Å jogge ned motvirker også at musklene strammer seg etter treningen, avspenning med andre ord. I mange tilfeller vil det redusere muskelsårheten etter løping, vitenskapelig kjent som «Delayed Onset Muscle Soreness» (DOMS).

Selv var jeg ganske flink til å jogge ned etter alle treninger jeg gjorde. Det tror jeg var en av årsakene til at jeg var lite skadet. Jeg var derimot ikke like flink til å tøye ut, hadde ikke så mye tro på at det hjalp, og de lærde strides fremdeles om dette. Jeg brukte nedjogging istedet, – det fungerte bra for meg.

Det er her jeg anbefaler de jeg jobber med i dag, utøvere på alle plan fra elite til mosjonister. Finn det som passer best for deg slik at du kan reduserer skaderisikoen din. Synes du nedjoggingen fungerer, kan du lage et standard rituale med nedjogging. Er du en av de som teller km, får du et par km ekstra også. Det er jo ikke verst.

Årsaken til sårhet i musklene diskuteres blant forskere, og en har ikke kommet frem til en god forklaring. Finner du din egen metode for å unngå skader eller bare stølhet i musklene/kroppen er jo det det beste for deg.

Lykke til!