Kan genene påvirker treninga vår?

standard_genetikk
En av de spørsmålene de fleste av oss stiller oss når vi trener er om vi har gode gener med oss fra våre foreldre. Slik at vi kan få skikkelig utbytte av den treninga vi legger ned. Mange av oss får nok ikke de resultatene vi hadde håpet, men kan ha glede av treningen alikevel. Det er vel det viktigste med trening,  at vi koser oss og føler at treninga gir oss noe i en travel hverdag.

Det er mange forskjellige gener som er blitt relatert til trening, og det kommer flere til hele tiden etter som forskerne finner ut mer på dette området. Noen gener er veldig godt utforsket mens enkelte andre ikke er forsket så mye på. Jeg vil i denne bloggen liste opp noen av de genene jeg synes er mest interessante. Kanskje du hadde villet kommet med en annen liste. Det som er verdt å merke seg er at genene ofte får navn etter det proteinet de bl.a. inneholder.

  1. ACE, dette er et gen som ble knyttet opp til trening allerede på slutten av 1990. Proteinet fra dette genet regulerer blodtrykket og påvirker blodtilstrømningen til muskelcellene. Dette genet påvirker også hvor raskt vi blir utmattet og har også påvirkning på om vi greier å oppholde oss i store høyder. Noen varianter av ACE genet ser ut til å være vanligere hos toppidrettsutøvere i styrkegrener, andre varianter er vanlige hos de som driver kondisjonstrening. Men ACE kan ikke alene forklare om man vil respondere best på styrketrening eller kondisjonstrening.
  2. ACSL 1, er et gen som er viktig for omsettingen av fett. Forskjellige varianter av dette genet har vist seg å kunne forårsake opp til 6% av forskjellen i hvordan ulike mennesker responderer på kondisjonstrening.
  3. Alfa-aktinin 3, er blitt kalt ”hurtighets genet” og spiller derfor en viktig rolle for utviklingen av eksplosiv kraft. Det som er litt negativt er at ved siden av at dette genet utvikler eksplosiv kraft også produserer melkesyre. Alfa-aktinin 3 er et viktig gen for om man kan bli god i utholdenhetsidretter eller eksplosive idretter.
  4. AMPK, regulerer energiomsettingen og det ser ut til å spille en viktig rolle i hvordan muskelcellene forandres av trening. Genet ser ut til å påvirke utholdenheten positivt. Forsøk er gjort på mus der forskerne fjernet dette genet og musene fikk da en dårlig utholdenhet. Mye kan tyde på at noe lignende skjer med mennesker.
  5. EPO, er et hormon(genet for hormonet heter også EPO). Det blir skilt ut i nyrene og stimulerer til produksjon av røde blodlegemer. EPO er derfor viktig for oksygenopptaket og blir mye brukt som dopingmiddel i utholdenhetsidretter.
  6. EPO-R, er mottaker (reseptor) for EPO og er derfor viktig for at EPO skal virke på produksjonen av nye blodlegemer.
  7. FOXO, dette genet er blitt knyttet opp til hvor lenge vi lever. FOXO spiller også en rolle ved styrketrening. Det ser ut til at dette genet kan forlenge levetiden hos muskelceller.
  8. IGF-1, kan spille en rolle i bygging og restitusjon av muskler. IGF-1 kan minne om den virkningen som insulin har. Nivået av dette genet ser ut til å øke ved fysisk aktivitet.
  9. Leptin, kalles også sulthormonet og blir dannet i bl.a. kroppsfettet. Hormonet forteller mye om hvor store energireserver man har i kroppen. Dette hormonet er altså med på å regulere sult.
  10. Myostatin, er et protein som hemmer at musklene vokser. Det produseres hovedsakelig i muskelcellene. Dersom dette genet ikke fungerer kan det føre til sterk muskelvekst.
  11. VEGF, er et viktig gen for dannelse av nye blodårer i kroppen. Nok blodtilførsel er helt avgjørende for at musklene skal fungere som de skal

 

Kilde: Boka ”Alle kan trene” av Anders Hansen og Carl Johan Sundberg