Våre ”ukjente” langdistansejenter fra 1980 – tallet

Dette innlegget har jeg lagt ut flere ganger før, men jeg synes det er på sin plass å legge det ut igjen. Her er det jenter som virkelig løp fort på 80 – tallet som få kjenner til. De fortjener litt kreditt!! Senere skal jeg ta frem noen av jentene som løp på 90 – tallet!

Husk Norge fikk sølv under VM – 1 /2 maraton i 1994 da VM ble arrangert i Oslo. (Hilde Stavik, Brynhild Synsnes og Grete Kirkeberg)

Hvorfor løper ikke man så fort på langdistanse i dag?

De aller fleste som fulgte med på langdistanse løping på 80 – tallet husker at Grete Waitz og Ingrid Kristiansen gjorde mange fantastiske løp og hevdet seg helt i toppen internasjonalt. Ja, vi to vant mange prestisjefylte løp både på 10 km, ½ – maraton og maraton. Det som er interessant er at de tidene jeg/vi oppnådde hadde vært helt på høyden i dag også. Så hva har skjedd med lange løp for damer?

Det mange ikke vet er at vi hadde mange ”ukjente” gode langdistanse damer på 80 – tallet som ingen vet hvem er. Det er derfor jeg har lyst til å hedre disse jentene (damene) med noen ord på min blogg.

Hadde disse jentene drevet på i dag hadde de virkelig vært i Norgestoppen (omtrent bare Karoline Grøvdal hadde vært bedre)

Hvorfor er det blitt slik. Jeg tror at standarden på lange løp var mye bedre og de nest beste jentene strakk seg etter oss to på toppen. De så ingen begrensninger og mente vel at en tid på 1.15 t på ½ – maraton ikke var noe stort løp.

Slik er det jo ikke i dag dessverre, så jeg tror at de løperjentene vi har i dag må ”programmere” hodene sine til å tro de også kan løpe ned mot tider som vanlige hardt arbeidene løperjenter gjorde på 80 – tallet. (kommer tilbake til de gode resultatene jentene gjorde på 90 – tallet ved en ny blogg.)

De jentene som driver på i dag er nok ikke noe dårligere talenter, men hvorfor blir ikke resultatene bedre? Jeg vet at flere prøver og prøver seg mot disse resultatene, men har ikke lyktes til nå.

Men med god trening over litt flere år samtidig som de jobber med tanken på at de kan gjøre det jentene gjorde for 30 år siden, da tror jeg resultatene vil komme.

For 30 år siden gjorde vi ting enkelt, kanskje det er løsningen, den gang hadde vi ikke pulsklokker, mange joggesko par og all vedens ”unyttig” informasjon om langdistanse løping.

Mitt motto var alltid (da jeg var toppidrettsutøver og er det fremdeles) ”Det enkle er ofte det beste”

Jeg nevner her 12 løpere som for mer enn 30 år siden løp under 1.16.30 t på ½ – maraton. Min plan med denne bloggen var å vise dere et bilde av alle disse spreke jentene, men jeg greide ikke å finne ett eneste bilde på nett av disse 12. Litt kontrast til alle løperne av i dag, der vi finner 100 vis av bilder på nett av enkelte.

Grete Kirkeberg Mørk: 1.10.36 t

Sissel Grottenberg: 1.11.46 t

Bente Moe : 1.11.54 t

Marion Josefson: 1.13.54 t

Anne Edith Corneliussen: 1.15.10 t

Mette Sivertsen: 1.15.38 t

Ingvild Lein: 1.15.38 t

Anne M. Kirkeberg: 1.15.53 t

Gunn Sissel Finne: 1.15.55 t

Heidi Jacobsen: 1.16.07 t

Maj -Britt Aastad: 1.16.13 t

Oddrun Hovsengen: 1.16.20 t