Kroppens opp og nedturer.

 

Opptur:

  1. Kroppen liker sommeren; Sommeren virker bra for kroppen vår viser en ny DNA – undersøkelse som er gjort på mer enn 16 000 personer fra hele verden. Undersøkelsen viser at vi stort sett er friskere om sommeren , dette bl.a. fordi et gen som hjelper mot betennelser/inflammasjon er mer aktiv om sommeren.
  2. Vi i vesten kan lære mye av afrikanerne; Forskere lot 20 amerikanere og 20 sørafrikanere bytte matvaner i to uker og forskerne fant ut at et tradisjonelt og fiberrikt afrikansk kosthold senker risikoen for bl.a. tykktarmkreft sammenlignet med vestlig mat som inneholder mer fett og proteiner.

 

Nedtur:

  1. Å sitte stille er ikke bra; Vi hører til stadighet at å sitte stille er roten til alt vondt. Å sitte på rompa det meste av dagen ser ut til å kunne øke risiko for flere krefttyper. Noen Svenske forskere har undersøkt 29 000 kvinner og fant ut at de som både hadde en stillesittende jobb og var lite aktive ellers , hadde 2,5 ganger høyere risiko for å få bl.a. brystkreft enn sine medsøstre som var mer aktive både på jobb og i fritiden.
  2. Forurensning gjør at hjernen eldes raskere; Dersom du puster inn forurenset luft hver dag, kan det påvirke hjernen negativt viser en undersøkelse som er gjort på ca. 1000 personer over så mange år som 60 . De forsøkspersonene som bodde og oppholdt seg i forurensete områder hadde mindre hjernevolum noe som kan være med på å fremskynde hjernens aldring.

Kilde: College London, Cambrige University, Stroke and Lund University