En sterkere hverdag ?

 

Det finnes flere former for muskelstyrke, og vi trenger de fleste i vårt daglige liv. Musklene utgjør ca. 40% av kroppsvekten vår. Når vi trener styrke, blir hver enkelt muskelfiber tykkere og bindevevet blir sterkere. Jeg som tidligere langdistanseløper drev lite med styrketrening ut over generell enkel sirkeltrening for de fleste muskler. Dette gjorde jeg for å få litt mer styrke i kroppen uten å få noe særlig tyngre kropp med større muskler. Det har ikke vi langdistanseløpere bruk for, det blir bare flere kilo og dra med seg rundt de 10km, 1/2 maraton og maraton vi skal løpe. Jeg hadde nok ganske mye “skjult” styrketrening i mitt treningsarbeid da jeg gikk mye på ski og ellers drev med mye kroppsarbeid.

Maksimal styrke:

Definisjonen på maksimal styrke : «Den vekten du greier å løfte, eller den motstanden du kan utføre en bevegelse mot EN gang» For å trene maksimal styrke gjør vi få repetisjoner (2 – 4) opp mot det maksimale vi klarer, få serier og med lange pauser. Vekt – og styrkeløftere trener mye på denne måten, og denne treningen gir størst økning i muskelmasse over tid. Denne treningen kan ofte føre til overbelastninger og skader, så her er det viktig med god veiledning. Slik trening har jeg aldri drevet med og jeg fraråder langdistanse løpere å drive med slik trening.

Statisk styrke:

Definisjon på statisk (isometrisk) styrke: «Vår evne til å holde en kraft over tid uten at vi beveger over ledd» Denne type aktivitet gjør at blodårene klemmes av og blodsirkulasjonen stanser opp. Vi tåler derfor lite slikt arbeid. De fleste styrkeøvelsene jeg drev med var dynamisk, i mi idrett var det viktigstt derfor drev jeg lite eller ingenting mes statisk styrketrening.

Utholdende og dynamisk styrke:

Definisjon på utholdende dynamisk styrke: «Vår evne til å gjøre gjentatte sammentrekninger med en og samme muskelgruppe». Det er det vi trenger aller mest av i dagliglivet. Denne treningen utfører vi ved å gjøre mange repetisjoner (flere enn 20) med liten eller ingen motstand (belastning). Det er denne type styrketrening jeg som tidligere langdistanseløper drev mest med. Jeg var ikke så interessert i å få noe tung og sterk musklatur, det trengte jeg ikke til min idrett. Kanskje du driver med noe som krever mer styrke hvor maks styrketrening kan være noe for deg. Men husk og få god veiledning av personer som kan hjelpe deg slik at du unngår skader

 

Derfor er styrketrening viktig!

  1. Forbrenningen skjer først og fremst i musklene. Så jo flere muskler jo bedre forbrenner du fett og karbohydrater. Ved styrketrening blir hver enkelt muskelcelle tykkere. Men den beste treninga for å oppnå dette mener jeg er en kombinasjon av styrketrening og kondisjon som foreksempel å gå skikkelig med sataver (dette er flott trening for dere som ønsker å få både styrketrening og kondisjons trening i samme økt.
  2. Forbrenningen blir mer effektiv fordi du får flere enzymer og antall forbrenningsstasjoner (mitokondrier) i muskelcellene når du har trente uskler
  3. Styrketrening som er dynamisk med mange repetisjoner, gjør at du får flere små blodårer (kapillærer) i de musklene som trenes. Det gjør at blodsirkulasjonen blir bedre og musklene tar lettere opp oksygen, samtidig som at avfallsstoffene fjernes raskere. Dette betegner en person med god kondisjon, god Oksygen transport.
  4. Trente musklene gir kroppen fasong, og de gjør at du ser veltrent ut uansett hvilken kroppsform du har.
  5. Sterke og veltrente muskler gjør deg istand til å utføre daglige aktiviteter lettere og med mindre fare for skader.
  6. Sterke sete – og lårmuskler er viktig for å kunne ha gode arbeids – og løfteteknikker.
  7. For å få et effektivt og godt løpesteg er det en fordel med trente legg muskler.

En godt trent kropp får et flott utseende og en fin kroppsholdning