Er planken den beste styrkeøvelsen for kjernemuskulaturen?

 planke

 

Det er mange gode styrketreningsøvelser for kjernemuskulaturen og en av de beste ser ut til å være ”planken”. Hvorfor? Planke øvelsen aktiverer nemlig mange av kroppens store muskelgrupper.

  1. Den aktiverer ryggmusklene, spesielt den store ryggmuskelen (lumbar multifildus) blir aktivert med 40 % av maksimal styrke når man står i planken. Denne muskelens oppgave er bl.a. å holde ryggvirvlene på plass og på og stabilisere ryggen.
  2. Den aktiviserer bukmusklene, spesielt de tverrgående bukmusklene aktiviseres til over 60% av maksimal styrke når du står i planken. Disse musklene komprimerer brystkassen og bukhulen og er avgjørende for å få en flat mage
  3. De rette magemusklene, de som kalles ”sixpack musklene” aktiviseres med 40% av maksimal styrke når du står i planken. Ikke verst. Disse musklenes oppgave er å bøye kroppen fremover og dersom du er veltrent her gir det deg ”vaskebrett” mage. Det som mange ønsker seg til badebukse/bikini sesongen.
  4. De skrå magemusklene, Disse musklene blir ekstremt aktivert ved planke øvelsen. Her er det mer enn 70 % av maksimal styrke som belaster de skrå magemusklene. Så hvorfor ikke starte opp denne enkle styrketreøvingen ?

De primære musklene som blir arkivert ved styrkeøvelsen ”planken” er diverse kjerne – og magemuskler og da spesielt den store ryggmuskelen.

De sekundære musklene som aktiveres ved styrkeøvelsen ”planken” er muskler i skuldrene, ankler, lårmusklene. Dersom du står ”planken” med strake armer vil også brystmuskelen bli aktivert.

 

Kilde; Journal of Science and Medisin in sport