Hvordan unngå skader som løper?

slik unngår du vanlige løpeskader

De fleste som begynner å løpe kommer før eller siden bort i en eller flere skader. Hva kan du gjøre for å unngå dette?

Den vanligste årsaken til skader er overbelastning pga. for rask progresjon eller treningsøkning i form av både løpsvolum og intensitet. Man blir rett og slett for ivrig.

Det er derfor lurt å ha en plan som strekker seg over noe tid hvor man har en jevn og forsiktig økning i løpstreningen.

Det er videre lurt å variere underlaget du løper på. Da jeg selv drev og løp på internasjonalt nivå passet jeg på å løpe litt på: grus, asfalt, bane, gress og på tredemølle. Dette for å få forskjellig belastning på muskler og sener, – og ikke minst for at det skulle være variasjon for «hodet» mitt. Dette siste punktet er det mange som glemmer, men det er viktig å tenke på. Variasjon er et godt verktøy for ikke å gå så fort lei av treningsturene.

En annen årsak til mange skader er for dårlig oppvarming og nedtrapping etter trening. (da spesielt intervalltrening) Lett jogg etter en hard treningsøkt eller en konkurranse bør alltid være obligatorisk. En slik nedjogging bidrar til å effektivisere fjerningen av oppsamlet melkesyre og «slagg» i blodet. Du får i tillegg musklene mer gradvis tilbake til hviletilstanden.

Når det gjelder å tøye ut etter trening er det delte meninger. Da jeg selv var toppidrettsutøver tøyde jeg lite. Jeg var imidlertid nøye med å tøye de viktigste løpsmusklene etter trening, – altså: leggene, lårene (forsiden/baksiden) og hofteleddsbøyerne. Her foreslår jeg at du prøver og føler deg frem for å finneut hva som er riktig for deg og din kropp.

Det er mange mosjonister (også aktive utøvere) som ikke forstår at hvile (restitusjon) er like viktig som treningen. Trener du for ofte og/eller for hardt vil du ikke få særlig fremgang ( for stor progresjon). Da vil kroppen din høyst sannsynlig ikke greie og ta seg igjen etter hver treningsøkt.

Jeg selv var i mine yngere dager var ikke alltid like flink til denne restitusjonen (hvilen), men etter hvert fant jeg ut at resultatene ble bedre da jeg ble flink til å hvile. Her er det nok mange som har mye og hente. De fleste jeg treffer tror, at jo mer og/eller jo hardere de trener jo bedre blir de. Men slik er det heldigvis ikke, det er her treningsintlegensen kommer inn. «Dersom du prøver deg på snarveier om restitusjonstiden, ber du om trøbbel»

Jeg har også tro på alternativ trening for å trene flere muskelgrupper og for å gjøre treningsarbeidet morroere. Selv gikk jeg masse på ski hele vinteren, og det førte til at jeg fikk trent hele kroppen. Jeg utfordret flere muskler enn det vi løpere normalt bruker, dette førte bl.a til at jeg fikk en kjempe bra «motor» som gjorde meg til verdens beste løper på 5000 m til maraton.

Denne skigåingen var også skånsom formuskler og ledd og hjalp meg til å tåle mye mengdetrening i vinterhalvåret. Jeg hadde ikke tålt å løpe så mange timer så denne alternative kondisjonstreningen som langrenn gav var meget bra for meg. Jeg kan anbefale den på det varmeste til andre.

Mange som trener/løper ønsker å følge et treningsprogram, men husk dette programmet skal bare være en veileder, ikke en slavedriver. Føler du deg sliten, trøtt eller umotivert en dag er det mye bedre og stå over dagens trening. Blir du flink til det tror jeg du lettere vil unngå skader.

Trenger du råd og hjelp for å få til det du ønsker med treningsarbeidet ditt !!

Ta kontakt med oss i Team Kristiansen, vi hjelper deg gjerne!!

Lykke til!!