Prestasjons – frykt

IMG_0812-690x920

Den største drivkraften for at jeg drev med konkurranseidrett var ønske om fremgang og se hvor god jeg kunne bli i idretten min og jeg regner med at det samme gjelder deg. Men vi er alle redde for å mislykkes, og da får vi lett et tankemønster som ”Tenk om …..”

Jeg skal ta for meg 4 forskjellige idrettstyper og se hvilke kvaliteter som skal til for at en utøver når til topps som idrettsutøver. Jeg vil kalle utøverne A, B, C og D . Alle disse 4 har forskjellige kombinasjon av ønske om fremgang og suksess og redsel for å tape.Utøver A har et sterkt ønske om å få fremgang, men har meget sterk prestasjonsangst.  Det er ikke en god kombinasjon.

Utøver B derimot har også som utøver A et sterkt ønske om fremgang, men er mye mindre redd for konsekvensene dersom han ikke lykkes. Det gir en bedre kombinasjon for å bli en god idrettsutøver. Både utøver C og D har ikke den sterke motivasjonen for fremgang som utøverne A og B. Utøver C er også redd for å dumme seg ut, mens utøver D ikke bryr seg noe særlig om det går godt eller dårlig.

Ved å tenke litt over og se på kvalitetene til de 4 utøverne finner vi fort ut at det er utøver B som har det største potensialet til å lykkes som idrettsutøver.  Utøver A kommer som en god nr. 2 mens utøverne C og D ikke vil nå så langt.

Utøver B er altså en typisk vinnertype. Utøvere som A og C er det mange av i idretten og utøvere som D vil aldri bli noen eliteutøver, men kan være med og skape god stemning på treninger. Så de er viktige for at B utøverne skal lykkes.

Noe som er viktig og legge merke til for alle som er trenere og eller ledere er:

For å kunne lykkes i idrett må utøverne ha rett til å mislykkes.

Det er vel ingen som liker å tape, men det er like viktig og arbeide med og holde redselen og angsten borte når det går dårlig. Alle som har drevet med idrett og som har ønsket å gjøre det godt vet at de aldri har forsøkt mer intensivt enn når det går dårlig.

Trenere, ledere og lag kammerater kan være til god hjelp for de utøverne som har kommet skjevt ut. Altså hjelpe dem og komme tilbake til et normalt prestasjonsnivå. Når prestasjonsangsten blir for sterk kommer utøveren ofte inn i et defensivt tankemønster. Prestasjonsangsten merkes spesielt når utøveren har  store forventninger fra seg selv eller omgivelsene.

Kilde: Willi Railo