Fysisk aktivitet i kulde. Hva skal jeg passe på?

Under all aktivitet utendørs i kaldt vær  er det viktig at vi kler oss etter forholdene. Den   viktigste grunnen til dette, er at vi forhindrer for stort varmetap. Varmetap fører ofte til lavere prestasjonsevne, og det ønsker vi jo alle å unngå. Varmetap fra kroppen er avhengig av at  hudoverflaten har en høyere temperatur enn omgivelsene.  Hudtemperaturen reguleres bl.a. ved blodgjennomstrømning i ytre hudlag.  Derfor er det viktig at denne blodsirkulasjonen  holdes på et normalt nivå. Det er derfor det er lurt å dekke seg til når det er kaldt og du skal ut å trene.

Vind, kulde og fuktighet.[quote float=”left”]Hudtemperaturen reguleres bl.a. ved blodgjennomstrømning i ytre hudlag. Derfor er det viktig at denne blodsirkulasjonen holdes på et normalt nivå. Det er derfor det er lurt å dekke seg til når det er kaldt og du skal ut å trene.[/quote]

Dere har vel alle opplevd å være ute og trent i sterk vind, men få kuldegrader. Det kan føles mye kaldere enn om vi er ute i vindstille og skikkelig kaldt vær. Når vinden stilner kan den samme temperaturen  kjennes OK ut. Forklaringen på dette er at varmetapet fra huden er mye større når det er vind pga. at luften skiftes ut oftere når det blåser. Derfor må vi  ikke bare kle oss etter gradestokken, men også etter vind faktor og fuktighet. Selv hadde jeg en av mine kaldeste opplevelser på ski i fjor vinter ved ca. -5 grader og meget fuktig vær. Turen gikk greit når jeg gikk oppover, men da nedoverbakkene kom og vindfaktoren (stor fart i nedoverbakker på ski) ble det veldig kaldt. Jeg har sjelden følt meg kaldere. Det var rett og slett en forferdelig tur, som jeg lærte mye av. Jeg har alltid visst at vind gjør det kaldere, men at fuktighet skulle føles så kaldt var jeg ikke klar over. Jeg er sikker på at noen av dere også har opplevd  det samme. Jeg skal gi dere noen eksempler  på hvor mye vinden har å si på ”kulde følelsen” Ved f-eks. – 5 grader Celsius og frisk bris er den effektive temperaturen  – 21 grader Celsius, det vil si at varmetapet fra huden er det samme som varmetapet ved  – 21 grader Celsius og vindstille. Det er derfor viktig at en tar hensyn til hvilken aktivitet en skal gjøre ute i kaldt vær.

8 råd for trening i kaldt vær:

  1. Sørg for at skoene du bruker ikke er trange. God plass i skoene gir  luftisolasjon og mindre varmetap. Et trekk uten på skoene kan også være lurt både på ski og på sykkel i kaldt vær.
  2. Lurt å bruke lange strømper som går over knærne. Knærne er en utsatt kroppsdel som må holdes varm. Det samme gjelder acilles. Derfor en ekstra sokk eller leggings rundt acilles når du løper ute i kaldt vær.
  3. Innerste plagget bør være laget slik at det gir liten kontaktflate mot huden. Det bør også ha god evne til å slippe ut fuktigheten[quote float=”right”]Ved f-eks. – 5 grader Celsius og frisk bris er den effektive temperaturen – 21 grader Celsius, det vil si at varmetapet fra huden er det samme som varmetapet ved – 21 grader Celsius og vindstille.[/quote]
  4. Mellom plagget bør ha god evne til å absorbere fuktighet. Ytterste plagget bør beskytte mot vind (være vindtett)
  5. Bruk varmt hodeplagg , mye av varmetapet vårt er på hodet
  6. Vær oppmerksom på faren for lokale frostskader nese, ører, kinn, fingre og tær. Overfladiske frostskader gir hvite partier på huden. De kan kureres raskt ved en varm hånd e.l. I dag finnes mange praktiske plagg som bl.a. buff, den kan brukes og beskytte bar hud.
  7. Lurt å sette ned treningsintensiteten i kaldt vær.