Hvordan skal jeg bli en bedre nedover/oppover bakke løper?

 images

I de senere åra er det blitt veldig populært å løpe motbakkeløp, og de fleste greier det bra. Der er det vår O2 kapasitet som stopper oss i de fleste tilfeller. Noe teknikk er det selvfølgelig lurt å tenke på om en skal løpe konkurranser i motbakker. Det er viktig at en er sterk i beina, slik at muskulaturen tåler den belastningen en får ved å løpe oppover. Noe annet som også er lurt er å bruke armene , altså god pendling med armene. Er du derimot en løper som ønsker å få fart på formen , ja for eksempel toppe formen inn mot en konkurranse. Da er det mye å hente på bakke trening. Selv startet jeg med lange bakkedrag i slak motbakke[quote float=”right”]Det kan ofte være vanskeligere å få en god løpe teknikk i nedoverbakke. Jeg bruker å si legg deg frempå og la tyngdekraften hjelpe deg.[/quote] (ca. 300 – 500 m) tidlig på våren ca. 4-5 uker til konkurransesesongen startet. Siste 2 ukene før konkurransene startet, løp jeg korte bratte bakkedrag. Da kom formen ”springene” etter meg. Du verden hvor effektiv den treninga var for topping av formen. Kan anbefales om du ikke har prøvd det selv.

Det kan ofte være vanskeligere å få en god løpe teknikk i nedoverbakke. Jeg bruker å si legg deg frempå og la tyngdekraften hjelpe deg. Det høres veldig enkelt ut, men det trengs en del øvelse. Så hvorfor ikke starte med noen enkle øvelser som å løpe 8 – 10 stigningsløp i slak nedoverbakke (et stigningsløp , er ikke å løpe i motbakke, men du løper 80 -100 m med økende fart) Ellers kan du fokusere på å slappe av og bruke tyngdekraften når du er ute og løper på alle dine rolige hyggelige løpeturer.

Når du løper nedover skal du fokusere på:

  1. Helle kroppen fremover, slik at du ikke får ”mot stem”.
  2. Du skal bare la kroppen falle fremover, ikke sett på ”bremsen”
  3. Løpssteget skal ikke være for langt når du løper i nedoverbakke.

 

Lykke til med nedoverbakketreningen! Øving gjør mester.