Glutenintoleranse! Ha er det?

 glutenfree

I dag er det veldig mange som har glutenintoleranse (cøliaki) det er en kronisk tarmsykdom, som forårsakes av gluten som er en proteinforbindelse som finnes i hvete, bygg og rug. Når gluten kommer ned i tynntarmen, fører det til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker, og tarmtottene skades. Normale tarmtotter er dekket av mange høyt spesialiserte epitelceller, hvor det blant annet sitter forskjellige enzymer, som bidrar til at næringsstoffene i maten brytes ned. Når tarmtottene [quote float=”right”]Når gluten kommer ned i tynntarmen, fører det til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker, og tarmtottene skades. [/quote] blir ødelagt, reduseres evnen til å ta opp næring. Dermed kan det oppstå mangel på vitaminer og mineraler (spesielt jern og kalsium). Dette problemet er det blitt forsket mye på og vi vet fremdeles lite om årsaken til at noen mennesker ikke tåler gluten. I Norge er det ca. 40.000 glutenintoleranse. Mulig tallet er enda høyere da mange ikke har fått bekreftet at de har cøliaki. En baby kan ha glutenintoleranse fra fødselen av, men symptomene kommer ikke før babyen får sitt første glutenholdige måltid. Har barnet cøliaki, vil tarmen alltid skades. Virkningen er derimot forskjellig. Noen barn blir hurtig og alvorlig syke, mens andre utvikler symptomer gradvis over måneder eller år. Noen har lite symptomer i barneårene, men [quote float=”left”]En baby kan ha glutenintoleranse fra fødselen av, men symptomene kommer ikke før babyen får sitt første glutenholdige måltid.[/quote] utvikler tegn på glutenintoleranse først når de er voksne. Enkelte kan være nærmest symptomfrie hele livet selv om de har en skadet tarm. Hos barn er typiske symptomer på cøliaki at de har en dårlig vektøkning, brekninger og diaré eller forstoppelse. Mange barn får også humørforandringer og blir grinete og trøtte. Blodmangel og forsinket pubertet kan være årsak fra ubehandlet cøliaki hos tenåringer. Hos voksne er tegnene påfallende trøtthet, underernæring, vekttap, oppblåst mage, mye luftutvikling i tarmene, mange har leddsmerter og mer enn halvparten kan ha har diaré.

Diagnosen kan stilles ved å ta en liten prøve av tynntarmens slimhinne (tarmbiopsi). Prøven undersøkes i mikroskop for å se om flimmerhårene i tarmen mangler. I så fall er sannsynligheten for glutenintoleranse veldig stor. Behandlingen av cøliaki betyr en livslang glutenfri diett, altså uten mat som inneholder hvete, bygg eller rug. Når det gjelder havre, er det fortsatt uenigheter blant de lærde. Fra naturens side inneholder havre ikke gluten, derfor vil de aller fleste med glutenintoleranse tåle havre. Men det forutsetter at [quote float=”right”]Diagnosen kan stilles ved å ta en liten prøve av tynntarmens slimhinne (tarmbiopsi)[/quote] den kommer fra spesielle leverandører som garanterer at havreproduktene deres ikke er forurenset av andre kornslag. Tarmtottene vokser vanligvis ganske raskt ut igjen når gluten fjernes fra kosten. Så lenge dietten følges, vil det normalt ikke komme tilbakefall av sykdommen. Veldig mange ferdigvareprodukter inneholder dessverre hvete, så det er viktig å lese alle varedeklarasjoner nøye. Det finnes heldigvis mange gode, glutenfrie produkter, både i helsekostbutikker og i dagligvarebutikker.

Ønsker du enda mer informasjon om glutenintoleranse, kan du kontakte Norsk Cøliakiforening for råd og veiledning. Foreningen har lokallag i alle fylker, og arbeider med å gjøre situasjonen rundt cøliaki allment kjent.

Kilde: Helse og kost