Kan rødbeter gjøre fet mat sunnere?

 rdbeter

Foto: ICA

 

Rødbeter kan hindrer kroppen fra å ta opp mettet fett og transfett. Ingen kan vel tro at den enkle grønnsaken har slike utrolige egenskaper? Vanligvis bruker vi rødbeter på leverpostei eller til enkelte pålegg sorter i forbindelse med jula. Etter det vi nå har lært om rødbeter bør vi begynne å bruke denne grønnsaken mye mer. Det er forskere ved University of Aberdeen som har funnet at rødbeter bl.a. har denne gunstige effekten. Kort fortalt dreier det seg om at antioksidantene i rødbeten forhindrer oksidering av fett i magesekken, og dermed stopper kroppen [quote float=”right”]Rødbeter kan hindrer kroppen fra å ta opp mettet fett og transfett. [/quote] fra å ta opp fettet. Forsker professor Garry Duthie ved universitetets Rowett Research Institute of Nutrition and Health, prøver nå og sjekke om vi får samme effekten ved å tillsette rødbetsaft til enkelte matvarer som inneholder dette lite gunstige fettet.

Verdt å prøve? Å spise rødbeter sammen med kraftig kost som pølser, koteletter eller hamburgere kan altså være en god idé. Skal du lage hamburgere kan du faktisk raspe rødbeter og blande inn i kjøttdeigen og da får du noe av effekten ved rødbeter. Altså du får en sunnere hamburger.[quote float=”left”]Skal du lage hamburgere kan du faktisk raspe rødbeter og blande inn i kjøttdeigen og da får du noe av effekten ved rødbeter. [/quote]

Farlig og ufarlig fett: De fleste av  oss vet at om vi spiser mye av mettet fett og transfett er har vi større sjanse for å få hjerteinfarkt, kreft og hjerneslag. Men det er også viktig å være klar over at en fettfri diett slett ikke er så gunstig heller. Kroppen trenger fett, men da helst enumettet og flerumettet fett.

Kilde: Forsker professor Garry Duthie