Kan man hvile seg til toppform?

 

 

 

husk-a-hvile-etter-styrketrening21

Kroppen trenger tid på å restituere seg etter tøffe treningsøkter/konkurranser. Det er alltid lurt og sette opp en plan ikke bare for trening, men også for hvile. Husk hvile kan være like viktig som treninga du gjør for å nå målene dine. (Selvfølgelig må en trene litt for at dette skal være aktuelt) Dersom du føler deg tung, sliten og trøtt dagen etter en konkurranse eller en tøff treningsøkt, så er det helt normalt. Det er derfor viktig at en ikke trener hardt eller deltar i en ny konkurranse før man har fått restituert seg skikkelig. Dette syndes det mye av spesielt blant mosjonistene. Du vil kanskje spørre: hvilke signaler skal jeg se etter? Dersom du følger litt med på puls både når du er ute og trener eller også hvilken hvilepuls du har er det en god parameter for eksempel overtrening/feiltrening. Dersom du aldri tar deg tid til og hvile deg litt vil du aldri få ut potensialet ditt i konkurransene. Jeg snakker av erfaring, det var først da jeg merket hvor viktig det var å hvile kroppen av og til at jeg virkelig fikk gode resultater både som langrennsløper og ikke minst langdistanse løper. En annen viktig ting jeg oppdaget etter som jeg ble eldre er at restitusjons tiden går saktere enn den gangen en var ung. Dette er viktig og ta hensyn til dersom du ønsker å få gode resultater. Også dersom du er blitt godt voksen.

Hvor mye hvile skal jeg ha etter et hardt langt løp? En generell regel for restitusjon etter konkurranser er en rolig dag/aktiv hvile per 10km du har løpt. Du legger så til litt restitusjonstid etter resultatet ditt i løpet og alderen din. Jeg mener at et minimum på 10 dager med restitusjon (hvile og trening) etter en halvmaraton. Da jeg løp på mitt beste, ja satte Verdensrekorder både på 5000 m, 10 000 m og ½ – og hel maraton, var jeg flink til og hvile meg (ha god restitusjons tid etter både Maraton løpene mine og selvfølgelig noen av de andre harde løpene også) Jeg tok det med ro 14 dager (om våren da sesongen skulle fortsette med kortere løp på bane og vei) – 30 dager etter et maraton løp (på høsten, da jeg skulle ta meg igjen etter en lang krevende sesong)

Det er lurt og være smart (ha god trenings intelligens): Restitusjon er like viktig som treningen din, både etter konkurranse og i løpet av treningsperioden er det utrolig viktig å restituere seg nok og ikke minst i tide. Ikke mange av de mosjonistene og idrettsutøverne jeg treffer på min vei har forståelse for hvor viktig restitusjon er. De ”peiser” som regel på med for mye og intensiv trening i forhold til sin treningshistorie. De starter også for tidlig opp med hard trening etter en konkurranse. Det er alltid lurt og ta noen dager rolig trening etter en konkurranse for at kroppen skal ta seg inn etter belastningen og ikke minst at du får lysten tilbake til og ta i på trening. Du trenger ikke og sette deg ned og ikke gjøre noe, en lett kort, rolig løpetur (sykle med lette gir, gå osv.) virker ofte positivt.

Du blir ikke god om du ikke tørr å hvile: Etter for eksempel et ½ – maraton, er den muskulære belastningen stor, og løper du for raskt etter et slikt løp vil det ofte ta lengere tid på å restituere seg, muskulært. Jeg vil anbefale rolig trening i 5 – 10 dager. Jeg mener ikke da at du setter deg i sofaen og ikke beveger deg, men aktiv hvile.(rask gang, rolig jogg el.) Muskulaturen trenger blodgjennomstrømning for at restitusjonen skal gå raskt. Viktige faktorer for å komme seg raskt etter en hard konkurranse eller trening er også at du har et godt kosthold, drikker nok og at du får nok søvn.

Lykke til!!