Stimulerende aktivitet for tidsklemma

 

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen

Det viktigste med en fysisk aktivitet er ikke å bli understimulert i hodet, med sanser og tanker, eller sagt med andre ord; at man ikke kjeder seg. Aktiviteter der man glemmer tida er eksempler på god stimulering, og dette rådet gjelder alt; om man leser, jobber eller trener. Begynner du for eksempel på en bok som ikke engasjerer deg, kommer du som regel aldri gjennom den. Slik er det også med fysisk aktivitet, det gjelder å velge aktiviteter der man glemmer tidsdimensjonen.

Eksempler på hva du ikke skal gjøre

Ikke kjøp et av disse hjemmetrenings-apparatene som tilbys. Jeg har prøv det meste. Problemet er at det er så drepende kjedelig å telle repetisjoner eller å se på klokka om 5 min er gått. Jeg kan garantere deg at du ikke greier å gjøre dette mange ganger, det er rett og slett ikke gøy. Eksempler er ergometersykkel, roapparat, skisimulator, osv.

Det er noe mer stimulerende å sirkulere rundt i forskjellige apparater på et helsestudio, men fortsatt blir det fort vel mye fokus på å se på klokka og telling av repetisjoner.

 

Inspirerende treningssituasjoner

Trening i grupper med en inspirerende instruktør kommer i en helt annen kategori, tida forsvinner, -her har man i tillegg en sosial dimensjon som stimulerer sanser og tanker. Forutsetningen er at du greier å følge sånn noenlunde med, at aktiviteten forgår på ditt nivå. Eksempler på aktiviteter er aerobic, dans, spinning, osv.

Utendørsaktiviteter har kvaliteter man ikke så ofte tenker over, sansene våre blir ofte så godt stimulert at vi også her fort glemmer tiden. Vi tenker på aktiviteter som gang, jogging, sykling, skigåing, stavgang, padling, roing, SUP (Stand up padling) osv. Tenk deg at du veier 50 kg og går 3 km. Hvert bein vil da overføre og “bære” hele vekten din ca 3000 ganger, (skrittlengde 0,5m) dette tilsvarer 150 tonns “bæring” for hvert bein. Om du jogger 5 km, har hvert bein løftet hele kroppsvekten din ca. 2500 ganger (løpssteg 1 m), til sammen har begge beina da løftet ca. 250 tonn i 5000 småhopp. Jeg håper du nå skjønner hvor god trening det er i gang, jogging og løp, – og uten at du trenger å telle steg eller se for mye på klokka. Det blir en enormt momentum og volum på det å bevege og løfte kroppsvekta si tusener av ganger innen en relativt kort tidsperiode som en gjør innen 30-60 minutter.

I aktiviteter der du ruller eller renner som på sykkel og ski trenger du ikke overføre og bære kroppsvekten din like mye som i gang og løp. For å få like mye ut av aktiviteten må man derfor være mye lenger ute for å få samme effekten. Disse aktivitetene legge derfor mye mer beslag på tidsklemmen din.

 

Lykke til!!