Treningsdag bok? Trenger jeg å skrive det?

FullSizeRender

 

Dersom du trener regelmessig vil jeg anbefale deg å føre treningsdagbok. Det kan bevisstgjøre deg, hva og hvor mye du trener, og vil hjelper deg til å finne rett kurs i ditt treningsarbeid. Dette spesielt dersom det i perioder går litt trått. Da har du kanskje overdrevet trenings mengde eller intensitet. Det er her jeg hadde best utbytte av å føre treningsdagbok i min aktive periode. Jeg fant ofte årsaken til at alt gikk trått eller at alt gikk bra ut i fra mine notater i treningsdagboken. Jeg noterte ikke bare hva jeg trente, men også litt om hvordan jeg følte meg, litt om søvn og hvordan livet ellers var. Veldig ofte da jeg var på «tuppa» treningsmessig var det litt for lite hvile som var årsaken til at alt gikk tungt og trått. Derfor ble det etterhvert like viktig å skrive ned hvordan jeg følte meg både før , under og etter treningsøkter like viktig som å skrive eksakt hva jeg gjorde av trening.

Skriv ned treningsøktene dine

En treningsdagbok (på data , jeg bruker selv Garmin Connect (gratis program dersom du har Garmin klokke) eller i egen bok) er  et sted hvor du kan føre inn treningsøktene dine. Det kan være en notisbok, på data eller annet. Hva du skriver bestemmer du selv, men de fleste skriver inn dato, sted, distanse, tid og generelle kommentarer om treningsøkten. Selv synes jeg det er viktig og skive om livssituasjonen utenom treningen også. Slik som jobbsituasjon, familie, krav fra venner, hvor mye tid du bruker til hvile mm.

Jeg har vært på landslaget både i langrenn og i friidrett (lange løp) fra jeg var 16 til jeg var 40. I alle disse årene skrev jeg treningsdagbøker og de har vært til stor nytte i løpet av min tid som toppidrettsutøver og som treningsveileder. Jeg har ofte slått opp i treninger jeg gjorde da jeg var på mitt beste og fått mange aha opplevelser. Jeg anbefaler alle dere som trener litt systematisk og vil ha litt orden på treningsarbeidet dere gjør og skrive treningsdagbok.

Bygg selvtillit

Dette høres jo ganske enkelt ut, så hvorfor bry seg? For det første, en treningsdagbok er en enkel måte å få motivasjon. Når du begynner å legge sammen alle kilometerne du har løpt, syklet, svømt el.l får du følelsen av å oppnå noe, og det kan være med å bygge opp din selvtillit som utøver/mosjonist el.l.

Det som kan være faremomentet ved å skrive treningsdagbok er at en kan bli «hekta» , med det mener jeg at du kan bli «slave» av treningsdagboken din. Jeg snakker av erfaring, for jeg ble det da jeg var i 20 årene. For meg ble det da viktigere å få MANGE treningstimer i boka, men hvordan jeg følte meg var ikke så nøye. Vær obs på denne fella som du kan gå i. En ting er iallefall sikkert, du blir ikke noe bedre i idretten din, dersom det blir å telle timer, km el.l som blir drivkraften din.

Håndtere skader

En treningsdagbok kan også hjelpe deg å håndtere skader og lære deg hvilken behandling som fungerer best. Ved å følge utviklingen av en skade fra start til den er leget, kan du bruke samme behandling i fremtiden eller velge en annen for kanskje å få et enda bedre resultat.

Målsetting

En treningsdagbok er et flott verktøy for å kunne sette seg mål. Å skrive ned den treningen en gjør, bevisstgjør hva som er målet ditt (gjerne noen delmål underveis mot hovedmålet)og gir deg en pekepinn på om du får gjort det du ønsker for å nå målet du har satt deg.

Lykke til!!!