Trenger jeg å periodisere treningen min?

ingrid Kristiansen
Hvorfor skal man drive med periodisering og hva er det egentlig?

Først og fremst skal en drive med periodisering for  ikke å stagnere og for å gjøre treningsarbeidet mer variert. Selv har jeg meget god erfaring med periodisering fra min tid som løper. Jeg trente stort sett etter A – A – B prinsippet. Det vil si to uker med mye mengde og selvfølgelig 2 – 3 hardere økter pr. uke i løpet av  de to A – ukene. Den tredje uka B – uka hadde jeg ingen doble økter og jeg hadde til og med en hviledag. Men de harde dagene i B – ukene var omtrent som de i A –ukene.

Slik var det jeg la opp min treningsplan i samarbeid med min trener Johan Kaggestad, og vi hadde stor suksess. Johan mente at jeg skulle trene etter A – A – A – B, men etter og ha prøvd det en periode gikk jeg for A – A – B. Jeg syntes at tre harde uker ble litt vel tøft. Det som er mest interessant med dette er, at en føler seg trøttest og mest sliten i B – ukene. Det er pga. at kroppen skal fordøye den  treninga som den er blitt utsatt for i de to harde A – ukene.

Det er ingen tvil om at hard trening til ekstremt hard trening er det som gir størst utbytte på kort tid, men den treningen har høyest risiko også ! Derfor er det viktig og ha en trener som tenker litt langsiktig og som ikke har tenkt og bli en kjent trener på kort sikt. Selv har jeg vært hendig med trenerne jeg har hatt oppover i min karriere som idrettsutøver. De har tenkt langsiktig. Og det har for mitt vedkommende ført til fin og jevn utvikling.Hard trening øker risikoen for både skader og sykdom. Derfor er det viktig for alle trenere/utøvere og skynde seg langsomt.

Mange både trenere og utøvere blir ofte for ivrige og kjører litt vel tøff trening i ung alder, disse utøverne blir ofte meget gode tidlig, men får ofte stagnasjon som kan føre til mindre motivasjon til og stå på videre.

Generelt om periodisering:

 1. All periodisering går fra det generelle til det mer spesifikke.
 2. Periodene bygger gradvis på tilvenning til tøffere belastning.
 3. Treningen kan føles mer systematisk og uten fleksibilitet, en årsplan er kun en plan og alle planer kan justeres underveis
 4. 3:1 og 2:1 er vanlige byggesteiner innenfor periodene, dette betyr at du har 3 eller 2 uker med relativt stor belastning for så å ha en rolig treningsuke, slik at kroppen din har muligheter til å fordøye den treninga du har gjort i A – ukene.
 5. Treningsperiodene har mange navn, men de omhandler stort sett det samme, her er det noen eksempel
  1. Tilvenningsperiode
  2. Ressursperiode
  3. Ressursperiode
  4. Konkurranseforberedende
  5. Konkurranseperiode
  6. Aktiv avkoblingsperiode

Periodene:

 1. Tilvenning: 1-4 uker trene på basisferdigheter i den idretten du skal drive med.
 2. Ressursoeriode : 8-16 uker. Målet er å øke basisferdigheter innefor utholdenhet, teknikk og styrke som trengs i den idretten du trener for
 3. Ressursoeriode : Kan være lang, avhengig av sesongsopplegget. Det er her gjør feil og kommer inn i en form for overtreningen. Fokus i denne perioden bør være å bygge en solid ”grunnmur”.
 4. Konkurranseforberedende: Vanlig med 2 – 3 uker, reduser volumet, litt høyere intensitet
 5. Konkurranseperiode: Sannhetens time, nå kommer alt du gjør på en resultatliste

 

Ønsker du råd og veiledning på trening for å nå dine mål? Ta kontakt da vel. Jeg/vi hjelper utøvere på alle nivåer.