Kan fedme trigge migrene?

images

Er du en av de som sliter med migrene, da kan det kanskje hjelpe deg å gå ned noen kilo? I en ny undersøkelse hvor eksperter studerte sammenhengen mellom overvekt og migrene. Det viste seg at de overvektige deltakerne hadde 81% mer sjanse til å få kraftige anfall  av hodepine/migrene enn de som hadde normal vekt. Denne tendensen var størst blant kvinner under 50 år

Hva trigger hodepine/migrene?Hodepine/migrene kan trigges av maten vi spiser, eller ikke spiser.Svært mange plages av hodepine eller migrene uten å ane at årsaken kan være kostholdet.


Triggere:Genetisk disposisjon spiller en viktig rolle, men det kan ofte være miljøfaktorer som setter i gang et migreneanfall. Disse miljøfaktorene kaller vi «triggere». Noen triggere kan du ikke så lett kontrollere selv, slik som sterkt lys, værendringer mm. En av de få triggertypene du kan kontrollere er maten du spiser.Hormonet insulin øker også stoffene som kan gi hodepine/migrene. Jo mer raske karbohydrater (sukker, fint brød og melvarer, pasta, ris, poteter) man har i kosten, desto høyere blir insulinet og dermed risikoen for hodepine/migrene -anfall. Man vet nå at stabilt blodsukker er svært viktig for å unngå hodepine/migrene, og mange har nok opplevd å få anfall hvis det går for lang tid mellom måltidene.

Mat som ofte trigger hodepine/migrene:

  1. Sjokolade,
  2. Rødvin,
  3. Kaffe
  4. Nøtter,
  5. Alkohol

Mat som kan forebygge hodepine/migrene:

  1. Mat som gir liten blodsukkerbelastning (grønnsaker, belgfrukter, bær)
  2. Fisk og fiskeolje
  3. tran, olivenolje
  4. Ingefær

Kilde: Fedon Lindberg